De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft de Van Walree Prijs 2005 toegekend aan publicist en hoogleraar Ivan Wolffers. De Van Walree Prijs (12.000 euro) is dit jaar bestemd voor een wetenschapper die medisch onderzoek voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt. Wolffers krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre, en in het bijzonder voor de wijze waarop hij publieksinformatie over geneesmiddelen verzorgt. Volgens de Akademie levert Wolffers een essentiële bijdrage aan de diversiteit van het publieke debat over gezondheid, ziekten en gezondheidszorg. De Van Walree Prijs wordt op maandag 25 april a.s. uitgereikt bij de KNAW in Amsterdam.

Ivan Wolffers (1948) studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Hij zette er begin jaren zeventig met studiegenoten de eerste gezondheidswinkels op om gezondheidszorg dichter bij de gebruikers te brengen en informatie toegankelijker te maken. Wolffers begon in 1976, naast zijn werk in een huisartsenpraktijk, met dagelijkse stukjes over medicijnen in de Volkskrant. Ook schreef hij een kindercolumn over gezondheid in Vrij Nederland.

In 1977 verscheen voor het eerst Wolffers standaardwerk Medicijnen, waarin hij voor leken de werking, kosten en risico's van geneesmiddelen op een rijtje zet. Sindsdien verschijnt om de twee jaar een bijgewerkte versie van het boek. Er zijn inmiddels meer dan 500.000 exemplaren van verkocht, en er is een even druk geraadpleegde digitale versie van het boek. Twee andere populaire boeken van Wolffers zijn Aids - dat krijgt alleen een ander, en Verlossing op recept, over het antidepressivum Prozac. Wolffers treedt met regelmaat op in radio- en televisieprogramma's waarin medische kennis kritisch wordt besproken. Hij schreef romans (Liefste, mijn liefste) en kinderboeken, en maakte documentaires en televisiescripts, zoals voor de serie dokter Krankenstein.

In 1989 werd Ivan Wolffers benoemd tot hoogleraar Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden aan het vu medisch centrum, sectie Gezondheidszorg en Cultuur. Al vanaf de jaren zeventig reist en werkt hij in ontwikkelingslanden. Momenteel geeft hij leiding aan een groot aantal internationale wetenschappelijke projecten, waaronder preventieprogramma's voor Aids. Op Wolffers uitgebreide website is medische en persoonlijke informatie te vinden: www.ivanwolffers.nl.

De Van Walree Prijs wordt mogelijk gemaakt door het Van Walree Fonds van de KNAW. De tweejaarlijkse prijs wordt afwisselend toegekend aan een medisch wetenschapsjournalist en aan een medisch wetenschappelijk onderzoeker die zijn vakgebied voor een breder publiek toegankelijk heeft gemaakt. De Van Walree Prijs voor wetenschapsbeoefenaren werd eerder toegekend aan geneticus Hans Galjaard, aan dermatoloog Jannes van Everdingen en gynaecoloog Gunilla Kleiverda.

De uitreiking van de Van Walree Prijs 2005 vindt plaats op maandag 25 april a.s. om 16.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW, in Amsterdam. Op het programma staan een laudatio door Andrà© Knottnerus, voorzitter van de selectiecommissie, en een lezing door Ivan Wolffers zelf over de soms moeilijke relatie tussen open, voor iedereen toegankelijke informatie en de geneeskunde. De bijeenkomst is openbaar.

bron:KNAW