Vanaf mei dit jaar kan de Duitse politie gaan bekeuren als er op sneeuw of ijs met zomerbanden gereden wordt. Maar ook nu kan het niet gebruiken van winterbanden leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongevallen omdat de bestuurder van een auto op zomerbanden minder goed kan reageren op onverwachte situaties.

Vanaf mei 2006 moeten auto's in Duitsland in winterse omstandigheden beschikken over een winteruitrusting. Dat geldt dan niet alleen voor Duitsers, maar ook voor buitenlanders! Onder die winteruitrusting vallen met name winterbanden en voldoende ruitensproeiervloeistof. Automobilisten met zomerbanden die op een besneeuwde weg rijden hebben dus kans vanaf mei 2006 beboet te worden. Deze regel geldt dus niet voor dit lopende winterseizoen.
Als u wel winterbanden gemonteerd heeft, dan moet men zich houden aan de voorgeschreven maximum snelheid van de band. Indien deze snelheid lager is dan die van de auto, moet deze maximum snelheid met een voor de bestuurder zichtbare sticker worden aangegeven.
bron:BVOM