Vaticaan stelt oordeel over Harry Potter positief bijDe vrouw die in 2003 bij kardinaal Ratzinger geklaagd heeft over de boeken van Harry Potter, heeft de boeken van Harry Potter duidelijk niet goed begrepen. Dat heeft de Vaticaanse Curiemedewerker en New Age expert mgr. Peter Fleetwood gisteravond gezegd tegenover Radio Vaticana, tijdens een uitzending die geheel gewijd was aan de kwestie ´Vaticaan en Harry Potter'.

Verwringen van de ziel
Gisteren deed het bericht de ronde dat de paus in 2003, in zijn hoedanigheid van prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, in een brief aan de Duitse auteur Gabriele Kuby liet weten dat boeken over tovenaarsleerling Harry Potter "het christelijk geloof in de ziel verwringen". "Het is goed dat u de mensen (in uw boek) inzicht geeft in Harry Potter, want dit zijn subtiele verleidingen die ongemerkt hun gang gaan en daardoor het christelijk geloof diep in de ziel verwringen, voordat het goed kan groeien", zou Ratzinger nog hebben toegevoegd.

Officiële beoordeling
Fleetwood maakte in het radioprogramma duidelijk dat Ratzinger Kuby destijds geadviseerd heeft haar boek voor een officiële beoordeling door te sturen aan Fleetwood, die als lid van de Pauselijke Raad voor de Cultuur destijds belast was met de beoordeling van dit soort publicaties. De brief van Ratzinger aan Kuby kan volgens Fleetwood overigens net zo goed door een assistent zijn geschreven en er valt nauwelijks enig gewicht aan toe te kennen.

Zeer positief
Fleetwood kreeg indertijd van Ratzinger dus het mandaat om de kwestie verder te onderzoeken. Tijdens de uitzending bracht hij in herinnering dat zijn eigen oordeel destijds uiteindelijk juist zeer positief was. In het kader van een persconferentie over New Age stelde Fleetwood in 2003 dat Harry Potter naar zijn mening niet in te delen valt onder ´anti-christelijke ideologie'. "Iedereen is toch opgegroeid met verhalen met sprookjes, magie en engelen en heksen?", zei hij destijds.

'Cultboek'
Fleetwood: "Mensen zeiden toen: ´Ja, maar Harry maakt gebruikt van magie!'  Maar dat is gewoon een literair middel om kinderen geïnteresseerd te houden. Het boek deponeert geen complete theorie over magie." Fleetwood stelt heel veel onderwijzers in Engeland te kennen die allemaal dolgelukkig zijn dat kinderen het echt weer leuk vinden om te lezen. "Het onfortuinlijke is dat mensen het een ´cultboek' noemen, en dan zeggen gestoorde mensen ´Oh, het gaat over een cultus', waar mee ze op een religieuze cultus doelen, maar daar gaat het helemaal niet over!"

Goede zegeviert
Fleetwood blijft van mening dat in de Potterboeken de ´goeden' en de ´slechten' duidelijk tegen elkaar af worden gezet, "en de mensen aan de goede kant worden geportretteerd als degenen die uiteindelijk zullen zegevieren". Hij adviseert ouders het eerste deel van de serie zelf eens te lezen, om zich zo zelf een mening te vormen. "Vertrouw niet zomaar iemands mening, zelfs niet de mijne, want dat is ook maar een mening."

Bangmakerij
"Ik vind wel dat er een hoop bangmakerij de ronde doet, vooral onder mensen die er genoegen in lijken te scheppen om de duivel op ieder hoek tegen te komen. Bij het beoordelen van culturele fenomenen is juist gereserveerdheid geboden." Fleetwood noemt Rowling een goede schrijver wiens succes sommige mensen wellicht jaloers heeft gemaakt. "Maar waarom zo zo tegen haar van leer trekken, ik zou het niet weten."

bron:RKKComments are closed.
%d bloggers liken dit: