Met de inzet van extra personeel in de politieregio Noord-Holland Noord is veel vernieling en vervuiling voorkomen. Toch hebben bewoners van het gebied nog veel overlast ervaren van jongeren die woningen besmeurden met levensmiddelen. Er zijn diverse aanhoudingen verricht en veel eieren, boter en meel is in beslag genomen. Onder andere drie jongeren die bezig waren met het lek steken van autobanden in Wieringerwerf zijn aangehouden. Ook jongeren die met eieren wilden gaan gooien en jeugd die werd verdacht van het bekladden van ramen konden mee naar het bureau. Ook ontstonden er diverse opstootjes door ouders die ruzie kregen om het gedrag van elkaars kinderen en werd er een aanhouding verricht wegens het hardhandig vastgrijpen van een luilakvierder door een boze bewoner.
In Wognum is rond 3.00 uur een 14-jarige jongen aangehouden. Hij was samen met vriendjes bezig met het besmeuren van een woning van een 54-jarige man. Deze man kon 1 van de verdachten aanhouden en overdragen aan de politie. Op Texel heeft de politie op twee plaatsen in Den Burg plakband verwijderd dat op nekhoogte over de weg was gespannen. De daders waren er al vandoor gegaan. In Limmen heeft de politie verschillende dozen eieren die jongeren (allen rond de 14 jaar oud) rond 3.40 uur bij zich droegen in beslag genomen. Zaterdag mochten ze de eieren weer op het bureau komen ophalen samen met hun ouders.

In Akersloot ontstond een opstootje omdat een man op de Delving een eiergooier had aangehouden en wilde overdragen aan de politie. Buurtbewoners verhinderden dit. Surveillerende agenten in burger konden in Alkmaar een 15-jarige jongen aanhouden om 4.20 uur. Deze jongen werd ervan verdacht brand te hebben gesticht in een afvalbak en was ook betrokken bij het besmeuren van diverse winkels op de Laat met meel.

Een 12- en 14-jarig meisje uit Heerhugowaard zijn staande gehouden omdat ze op de Erasmussingel rondliepen met boter en eieren. Ze verklaarden ook een woning te hebben besmeurd. De dames kregen de opdracht mee zich de volgende dag op het bureau te melden om de boel zelf schoon te maken. Zij hadden geluk want de bewoners hadden hun woning zelf al schoongemaakt. Ook op de Eikenlaan werd om 5.00 uur een jongen staande gehouden die rondliep met boter in zijn handen. Hij was aan het werk geweest in die straat. De jongen, 12 jaar oud, werd gezien zijn leeftijd en het tijdstip naar zijn ouders gebracht en kreeg eveneens de opdracht de boel zelf schoon te maken. Op de Zuidwijkring werd om 5.30 uur nog een doos eieren van een 13-jarige jongen in beslag genomen. Op de Middenweg is om 6.00 uur een 12-jarige jongen aangehouden die wordt verdacht van het inslaan van een raam van een school aan de Fonkelsteen. Twee andere verdachten, een jongen van 12 en een van 13, meldden zich later ook aan het bureau. Ook zij worden verdacht van het plegen van vernielingen.Om 5.00 uur zijn in de Ovingenstraat in Wieringerwerf een 17-jarig meisje, een 20-jarige en een 18-jarige man aangehouden. Zij worden verdacht van het leksteken van autobanden en het weghalen van een putdeksel in het Lelypark. Getuigen zagen dit gebeuren en belden de politie. Die was snel ter plaatse en kon het drietal op basis van het opgegeven signalement vinden na een zoekslag in de omgeving. Vermoedelijk gaat het om twee personenauto’s. In Bergen is een 54-jarige man aangehouden op verdenking van het hardhandig vastgrijpen van een 14-jarige luilakvierder uit Amerika. De jongen logeerde bij vriendjes in Bergen en hoorde dat het hier traditie is lawaai te maken deze ochtend. Omstreeks 6.00 uur belden zij aan bij een woning aan de Dr. Van Peltlaan. De jongen rende weg, en de man kwam achter hem aan en pakte hem stevig vast bij zijn arm. De jongen deed aangifte bij de politie omdat hij last van zijn arm had.

In dezelfde plaats is rond 9.00 een groep jongens uit Bergen aan het schoonmaken geslagen bij een winkel aan het Plein. Zij waren verantwoordelijk voor het besmeuren van ramen met allerlei levensmiddelen. De politieagenten gaven hen opdracht de boel dan ook schoon te maken. De jongens, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, gingen direct aan de slag met emmers en zwabbers. Ook heeft de politie met alle betrokken ouders gesproken. In Hoorn werden vier jongeren in de leeftijd van 15 tot 17 jaar staande gehouden omdat ze bezig waren met het smeren van boter op een beeld bij de Middelweg. Twee kregen een proces-verbaal omdat ze geen identiteitsbewijs bij zich droegen.
In Heiloo zijn op de Laaghe Weidt drie jongens van 15 jaar oud om 6.00 uur aangehouden. Zij werden door een agent die in zijn vrije tijd in de buurt aanwezig was betrapt toen ze eieren gooiden tegen woningen in plan Oost. De agent achtervolgde de daders en kon een van hen aanhouden. Niet veel later konden collega’s twee andere verdachten aanhouden op de Potgieterweg. De drie worden ook verdacht van het gooien met eieren naar een broedende gans. De ouders zijn ingelicht. In Den Helder is van diverse jongeren, onder andere op de Texelstroomstraat, boter in beslag genomen. Het gaat om jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar. In dezelfde plaats is op het Middelzand een 47-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een 39-jarige vrouw uit dezelfde woonplaats. De vrouw kwam bij de zoontjes van de man verhaal halen omdat zijn kinderen haar ramen hadden besmeurd rond 9.00 uur. Ze had de ramen toen net schoongemaakt en ontdaan van rotzooi. De ouders stemden niet in met het verzoek van de vrouw de boel te laten schoonmaken door het jongetje. Zij werd hardhandig vastgepakt bij haar keel. Andere meldingen die er binnen kwam bij de politie waren vernielingen van auto’s en ruiten van woningen, besmeurde woningen en winkels, containerbrandjes en omver geschopte containers en verkeersborden. Dit gebeurde op verschillende locaties in de gehele regio.
 
bron:Politie Noord Holland Noord