Het Museon in Den Haag biedt tijdens de Kerstvakantie een uitgebreid programma aan exposities. De nieuwe permanente expositie 'Jouw Wereld, Mijn Wereld' laat de bezoeker (inter)actief een verrassende ontdekkingstocht maken waarbij het verhaal van het ontstaan van de aarde en de ontwikkeling van het leven, de komst van de mens en zijn groeiende invloed op de wereld centraal staan.

De tentoonstelling 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?' gaat in op de angst en fascinatie die de mens heeft voor grote beesten zoals leeuwen, tijgers, krokodillen, haaien en wolven. Hoe gevaarlijk zijn ze? En hoe gevaarlijk zijn wij voor hen? Een avontuurlijke tocht door een spannend woud vol wilde dieren maakt het gevaar tot op de huid voelbaar.

Voor liefhebbers van natuurfotografie zijn er maar liefst twee exposities: 's werelds beste natuurfoto's worden getoond in 'Wildlife Photographer of the Year' en 'Wonderen van de zee' is een weergave van het mooiste werk van onderwaterfotograaf Dos Winkel over een periode van vijfentwintig jaar.

Jouw wereld, Mijn wereld
Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum dat natuurlijke historie, antropologie, techniek en geschiedenis in zich heeft verenigd. Het museum heeft zich voor zijn nieuwe vaste presentatie laten inspireren door toonaangevende kunst & cultuurelementen waarbij de uitgebreide collectie van het museum een belangrijke basis vormt. De mens staat centraal in de expositie. De thema's van de tentoonstelling reiken van bevolkingsexplosie tot oerknal. Hecht verweven met het centrale mens-thema is het thema duurzaamheid, zowel in ecologische als in culturele context. Dit thema loopt door alle exposities heen. In het oceaandeel kan worden gedoken naar het mysterieuze leven in de diepzee, waar walvissen en dolfijnen zwemmen. De bezoeker komt oog in oog te staan met levensechte reconstructies van onze voorouders en wandelt langs de mijlpalen van onze ontwikkeling. Onder een regen van speren ervaart de bezoeker de dreiging en de absurditeit van agressie en oorlog en in een reusachtig ei volgt een kennismaking met de verschillende wijzen waarop mensen vorm geven aan hun geloof. Elke bezoeker krijgt een toegangsbewijs dat toegang geeft tot digitale informatie in het Museon en waarmee tevens de interactieve toepassingen worden geopend. Met dit paspoort kan de bezoeker thuis over de digitale snelweg naar het Museon reizen om de resultaten van zijn bezoek te bekijken en om meer te weten te komen over onderwerpen die zijn belangstelling hebben getrokken. De interactie met het Museon blijft, want het museum zorgt ervoor dat de bezoeker (indien deze daar toestemming voor heeft gegeven) op de hoogte blijft van het laatste nieuws. De
expositie eindigt niet in het museum, maar is 24 uur per dag virtueel te (her)beleven!

Aan de slag in 'Menseneters, ben jij bang voor de boze wolf?'
Bezoekers van 'Menseneters' worden op een interactieve wijze bij de tentoonstelling
betrokken. Er zijn films, spellen en verhalen en wie durft mag door de -namaak- krokodil kruipen en rituele voorwerpen bekijken, net zoals de Papoea kinderen dat doen als teken van volwassenheid. Aai een haai en voel voorzichtig aan zijn tanden. Bovendien is het mogelijk dierenmaskers en amuletten te maken van haaientanden in de Werkhoek. Een reuze wereldkaart vertelt waar al deze gevaarlijke dieren wonen. Voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek waar leeuwen en tijgers kunnen worden aangeraakt. Te beleven tot en met 5 juni 2006.

Wildlife Photographer of the Year
Deze expositie toont de winnende foto's van 'The Wildlife Photographer of the Year
Competition', die dit jaar voor de 22e maal heeft plaatsgevonden. Dit is een prestigieuze wedstrijd waaraan 's werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De jury ontving deze keer meer dan 17.000 foto's van deelnemers uit 55 landen. Het Museon toont de bekroonde foto's tot en met 5 maart 2006.

Wonderen van de zee
'Wonderen van de zee' is gebaseerd op het gelijknamige boek van de bekende Nederlandse natuurfotograaf Dos Winkel. Het fotomateriaal dat wordt getoond, in zowel expositie als boek, bestaat uit abstracte beelden van organismen die onder de zeespiegel leven. Door details op zeer korte afstand te fotograferen heeft Dos Winkel de onderwaterwereld tot abstracte kunst verheven. Foto's van vissenogen lijken bijvoorbeeld op een ruimtefoto van een atol of een palet van een kunstschilder, afhankelijk van de persoonlijke interpretatie. Deze zeer tot de verbeelding sprekende foto's zijn te zien tot en met 5 juni 2006.

Noordzeegeheimen
Vanaf 21 december is te tentoonstelling 'Noordzeegeheimen' te bezoeken. Het is dan
mogelijk zonder een nat pak te halen een duik te nemen onder het wateroppervlak van de Noordzee, een uniek leefgebied waar vele dieren zich thuis voelen. Om de bezoeker op een leuke manier kennis te laten maken met dit bijzondere leven heeft Stichting De Noordzee samen met Bureau Fonkel deze tentoonstelling gemaakt. 'Noorzeegeheimen'is te bezoeken tot en met 14 mei 2006.

bron:Museon