In het Nederlandse veldhospitaal op Tarin Kowt zijn sinds donderdagavond 21 september zes gewonde Afghaanse politieagenten opgenomen. De agenten raakten gewond toen een civiel konvooi dat zij begeleidden beschoten werd in de Chora vallei, zo'n 25 km noord-oost van Tarin Kowt. In het konvooi zat onder anderen een aantal leiders uit het Chora-district op weg naar besprekingen in Tarin Kowt.

Op verzoek hebben grondeenheden van Task Force Uruzgan (TFU) militaire assistentie en medische hulp verleend. Daarbij is ook door Nederlandse F-16's luchtsteun verleend. De jachtvliegtuigen hebben enkele waarschuwingsschoten met het boordkanon afgegeven. De situatie in de vallei is momenteel weer rustig.

De toestand van een van de gewonden is kritiek, voor zijn leven wordt gevreesd. De overige vijf politieagenten zijn gestabiliseerd en niet in levensgevaar. Drie agenten worden vandaag al uit het ziekenhuis ontslagen. Gouverneur Munib bezocht de slachtoffers gisteren. Hij verklaarde erg blij te zijn met de geboden Nederlandse (medische) hulp.

bron:MinDef