Vrijdag 1 juli aanstaande om 17.00 uur opent Wethouder J.J.A.G. van der Velden in Museum van Bommel van Dam Venlo de tentoonstelling Een speciale wijk - Geschiedenis van de Rosariumwijk in Venlo. De expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Gemeentearchief Venlo, de Stuurgroep Rosarium en het Architectuurpodium Venlo e.o. Tijdens deze officiële bijeenkomst wordt tevens het eerste exemplaar aangeboden van de gelijknamige publicatie, van de hand van cultuurhistorica Mariet Verberkt.

Het Rosarium is een speciale wijk, die tussen 1915 en 1930, in de binnenstad van Venlo werd aangelegd op een vrijgekomen kazerneterrein. Toenmalig burgemeester Van Rijn wilde een prestigieus plan gerealiseerd zien, een moderne wijk die paste bij de ontwikkelingen van de tijd en die het aanzien van Venlo zou verhogen.
Plan Schaap, genoemd naar de ontwerper ingenieur W.F.C. Schaap uit Arnhem, sloot perfect aan bij de wensen van het gemeentebestuur. Een ruime parkachtige woonwijk met stedelijke bebouwing, die naast particuliere stadswoningen ook plaats zou bieden aan een aantal publieksgebouwen. Bekwame architecten creëerden het uiteindelijke beeld van de Rosariumwijk. Veelal lieten zij zich inspireren door de bouwstijl van de Amsterdamse School.
Het plan dat destijds zorgvuldig is opgezet heeft ondanks oorlogsvernielingen en latere sloop van enkele karakteristieke bouwwerken zijn oude glans niet verloren. Het is tot op de dag van vandaag een aantrekkelijke wijk die tot Venlo's beschermde stadsbeelden behoort.

Tijdens de officiële bijeenkomst in Museum van Bommel wordt ook het eerste exemplaar aangeboden van de publicatie Een speciale wijk - Geschiedenis van de Rosariumwijk in Venlo, die cultuurhistorica drs. Mariet Verberkt in nauwe samenwerking met het Gemeentearchief Venlo heeft samengesteld.
Het boek handelt over de planontwikkeling en de bebouwing. Over architecten, opdrachtgevers, gemeentebeleid en het politieke klimaat in Venlo. Dit alles tegen de achtergrond van de ontwikkelingen op het gebied van architectuur en stedenbouw in het begin van de twintigste eeuw. Speciaal in het boek zijn de eigen bijdragen van bewoners en vakmensen die het historische verhaal verlevendigen.

Op vrijdagmiddag 1 juli organiseert het APVeo vanaf 14.00 uur in Museum van Bommel van Dam een speciale themabijeenkomst over de kwaliteit van de architectuur van de Amsterdamse School. U kunt zich aanmelden bij het APVeo, [email protected].

bron:Museum Bommel van Dam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular