De politie heeft in het CBR-examencentrum in Apeldoorn 8 mannen en 2 vrouwen uit Amsterdam, Zaandam en Amersfoort aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij frauduleuze handelingen tijdens het theorie-examen voor hun rijbewijs Uit politieonderzoek is de verdenking gerezen, dat een achttal van deze mannen en vrouwen tijdens het examen, via een ontvangertje de goede antwoorden gecodeerd kregen doorgeseind.

 

Het zendertje was in bezit van een 43-jarige man uit Amsterdam, die in het theorielokaal zat en zich onder een valse naam als kandidaat had ingeschreven.
Een tiende verdachte, een 26-jarige Amsterdammer, verrichte een rol bij de inschrijving van de kandidaten en bleef buiten het examenlokaal.  Een elfde verdachte, een 46-jarige man uit Purmerend  werd woensdagavond (2/11) op verdenking van betrokkenheid bij de fraude aangehouden in Amsterdam.  De man uit Purmerend en de 8 examenkandidaten zijn inmiddels in vrijheid gesteld.

De 43 jarige man met het zendertje en de 26-jarige Amsterdammer zitten in voorlopige hechtenis. De politie onderzoekt onder meer, of er ook elders in het land op soortgelijke wijze is gefraudeerd.

De politie heeft het  aangetroffen zendertje en een aantal ontvangertjes in beslag genomen. Intussen heeft de politie doorzoekingen gedaan in  twee bedrijfspanden en een woning van de aangehouden hoofdverdachten, waarbij o.a. administratie in beslag genomen is.

Trilcodes
De man met het zendertje gaf via een afgesproken code, de juiste antwoorden door.
Afhankelijk van het juiste antwoord werd er à©à©n of meermalen getrild.
De kandidaten, in de leeftijd van 20 tot 48 jaar en afkomstig uit Amsterdam, Zaandam en Amersfoort, hebben voor deze dienstverlening, zo blijkt uit onderzoek, een geldbedrag moeten afdragen.

De zaak kwam aan het rollen toen medewerkers van het CBR-examencentrum in Apeldoorn dinsdagmiddag (1/11) argwaan kregen bij de verificatie van de identiteitspapieren van een aantal examenkandidaten. Zij informeerden de politie, waarop de vreemdelingendienst van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland de betreffende mannen ter vaststelling van hun identiteit heeft aangehouden. Uit het nadere onderzoek kwamen de frauduleuze handelingen aan het licht.

bron:Politie Noord en Oost Gelderland