Verdachte aangehouden in moordzaak Mariëlla de GeusOp woensdagmorgen 20 juli heeft de Politie Hollands Midden een 30-jarige man uit Gouda aangehouden als verdachte van de moord op Mariëlla de Geus, de Goudse studente die op 4 november 2001 is vermoord. Mogelijk heeft de verdachte het slachtoffer ook seksueel misbruikt.

Met toestemming van de verdachte is op woensdag 20 juli celmateriaal van hem afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op verzoek van de officier van justitie het DNA-profiel van de verdachte bepaald en dit vergeleken met het DNA van het celmateriaal dat destijds op het slachtoffer is gevonden. De twee DNA-profielen komen overeen.

De naam van de nu aangehouden verdachte was al eerder in het onderzoek naar voren gekomen. Op de nacht van het misdrijf was de verdachte bezoeker van de uitgaansgelegenheid rond dezelfde tijd dat Mariëlla daar was. In het grootschalig DNA-onderzoek dat is gehouden om de moord op Mariëlla op te lossen is indertijd ook aan de nu aangehouden verdachte gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Dit heeft hij toen geweigerd. Een dergelijke weigering is echter onvoldoende om iemand als verdachte aan te kunnen merken. De wet biedt geen mogelijkheid om in zo'n geval iemand te dwingen tot afname van DNA-materiaal.

Begin deze week kwam bij justitie nieuwe informatie binnen die bezwarend was voor de verdachte. Vervolgens is besloten tot aanhouding. De verdachte is woensdag 20 juli in verzekering gesteld en is woensdag en donderdag gehoord door de politie.

Vandaag, vrijdag 22 juli, wordt de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling getoetst door de rechter-commissaris. Begin volgende week zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen of de verdachte in voorlopige hechtenis moet blijven.

Peter R. de Vries heeft in zijn uitzending van donderdag 26 mei 2005 - in samenwerking met de Politie Hollands Midden en het OM - aandacht besteed aan deze zaak. Dit heeft geleid tot veel hernieuwde aandacht voor het misdrijf en het onderzoek daarnaar. Hierdoor zijn er veel nieuwe tips binnengekomen bij zowel de politie als bij de redactie van het programma. Deze tips zijn door de politie in het onderzoek betrokken. Deze tips hebben echter niet geleid tot de aanhouding van de verdachte.

Of de deze week bij justitie nieuw binnengekomen informatie mede te danken is aan het programma van Peter R. de Vries is onbekend.

bron:OMComments are closed.
%d bloggers liken dit: