In opdracht van het Functioneel parket zijn door de Algemene Inspectie Dienst (AID) op 12 januari bij een doorzoeking in Rotterdam een zestal Steller Zeearenden (Haliaeetus pelagicus) in beslag genomen. Bij de doorzoeking is de hoofdverdachte, een 41-jarige vogelhandelaar, aangehouden. Na verhoor is deze weer op vrije voeten gesteld.
Bij een controle van de AID werden de vogels, die bestemd waren voor een dierentuin, aangetroffen bij een commerciële handelaar om doorverkocht te worden aan een handelaar in Duitsland.

De vogelhandelaar wordt verdacht van overtreding van artikel 13 van de Flora en Faunawet; te weten verbod op het bezit, het vervoer en/of de handel in beschermde dier- en plantensoorten. De maximale straf die hierop staat is zes jaar en een geldboete van € 45.000,-.
De Steller Zeerarend is een beschermde diersoort, er zijn er slecht 137 van op de wereld. De vogels zijn familie van de havikachtige. Ze kunnen een lengte van 85 – 105 cm en een spanwijdte van 195 -230 cm krijgen. Het Functioneel parket heeft als doel de vogels uiteindelijk weer in een dierentuin te plaatsen.
bron:OM