In het militaire oefenterrein de Oirschotse Heide is een 29-jarige man aangehouden die vermoedelijk betrokken is bij terroristische activiteiten. Bij de doorzoeking van zijn woning in Oss trof de Koninklijke Marechaussee een zelfgemaakte bom aan die een dodelijke uitwerking kon hebben.

De man in militaire kleding wekte vorige week dinsdag in het verboden terrein de achterdocht van een sergeant van een oefenende landmachteenheid. Een officier hield daarop de verdachte aan en droeg hem over aan de Koninklijke Marechaussee.

In de woning van de man legde de marechaussee beslag op een grote hoeveelheid militaire goederen, waar onder een munitiekist met 45 oefengranaten - zogeheten Thunderflashes - twee rookgranaten en nog een ander, zwaarder type oefengranaat. Op het balkon van de woning lag een geïmproviseerde bom die met behulp van een tweede oefengranaat van dit zwaardere type door de verdachte was gemaakt.

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) omschreef het geïmproviseerd explosief na demontage als een zelfgemaakte defragmentatiebom, waarvan de ontploffing dodelijk kon zijn. De oefengranaat was met een hoeveelheid spijkers in een grijze PVC pijp gestopt en kon elektrisch met een batterij tot ontploffing worden gebracht.

De man verklaarde na zijn aanhouding dat hij de explosieven deze zomer had gestolen bij oefenende legereenheden op de Oirschotse Heide. De verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor 14 dagen in bewaring gesteld vanwege de diefstal van militaire goederen en het bezit van explosieven, beiden met een terroristisch oogmerk.

Het onderzoek wordt onder leiding van het Landelijk Parket voortgezet door de Nationale Recherche en de Koninklijke Marechaussee.

bron:OM