De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft woensdag 14 december 2005 om 08.29 uur ter hoogte van Amsterdam een man aangehouden die zich verdacht ophield in de stoptrein Weesp - Schiphol. Een bomverkenner van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland onderzocht de zwarte tas die de man bij zich had en trof geen explosieven aan. De trein met ongeveer 250 passagiers kon om 09.30 uur doorrijden naar Schiphol. De man, een 24-jarige inwoner van Almere, is na verhoor aan het eind van de ochtend heengezonden.

Om 07.17 uur kreeg de meldkamer van de Spoorwegpolitie van een politieagent op weg naar zijn werk de melding dat zich in de trein van Weesp naar Schiphol een man zich verdacht ophield. De bebaarde verdachte was gekleed in een donkere winterjas, droeg een gebreide muts en was in het bezit van een zwarte tas. Deze omstandigheden en het gedrag van de man, vooral het schichtig om zich heenkijken, was voor de agent aanleiding om actie te ondernemen. Op last van de Spoorwegpolitie is de trein voor de Oude Haagseweg in de Riekenpolder tot stilstand gebracht. Om 08.29 uur is de man in de trein door de Spoorwegpolitie aangehouden. De coupe, waarin de man zich bevond, is door de Spoorwegpolitie ontruimd. Om veiligheidsredenen is de trein niet verder ontruimd. Het uitstappen van 250 passagiers op die locatie zou extra risico's met zich mee kunnen brengen. De hoge uitstap (2m) levert extra gevaar voor verwondingen op. De trein stond op een locatie waar de passagiers niet direct verder vervoerd konden worden.

Na de aanhouding heeft een bomverkenner van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland in de trein een onderzoek ingesteld. In de tas zijn geen explosieven aangetroffen. De verdachte en de tas zijn overgebracht naar het bureau van de Spoorwegpolitie op Amsterdam CS. Het verhoor van de verdachte en het onderzoek van de tas heeft geen strafbare feiten opgeleverd. De man die wordt verdacht van het verstoren van de orde, rust en veiligheid in de trein is na verhoor heengezonden. De trein die tot stilstand was gebracht is om 09.30 uur vrijgegeven en daarna doorgereden naar Schiphol.
 
bron:KPLD