Het onderzoek naar de dood van het Duitse echtpaar uit Lathen (Duitsland), dat op dinsdag 4 juli werd gevonden nabij het kanaal Veendam-Mussel (verlengde van het A.G. Wildervanckkanaal) in Musselkanaal is bijna afgerond. De aangehouden verdachten, een 15-jarig meisje uit Musselkanaal, een 24-jarige man uit Musselkanaal en een 17-jarige jongen uit Ter Apel hebben inmiddels bekend dat zij betrokken zijn geweest bij de moord op het 73-jarige en 71-jarige slachtoffer. De beide mannelijke verdachten geven toe het echtpaar met een paal te hebben geslagen waardoor zij ernstig hoofdletsel opliepen en tengevolge daarvan stierven.

Aanhouding
De beide slachtoffers werden op dinsdagavond 4 juli liggend langs het kanaal gevonden. Zij bleken ernstig hoofdletsel te hebben en te zijn overleden. Direct na de vondst werd een rechercheteam gevormd dat een uitgebreid sporenonderzoek startte en in de buurt van de plaats waar de slachtoffers waren aangetroffen, een buurtonderzoek hielden. Uit de eerste onderzoeken bleek snel dat het mogelijk zou gaan om een echtpaar uit Lathen Duitsland. Het echtpaar bleek dinsdagmiddag als vermist opgegeven door de familie in Duitsland.

De politie in Lingen, Duitsland werd daarop geïnformeerd en gevraagd in het onderzoek mee te werken. Uit het buurtonderzoek en het passanten onderzoek kreeg de politie veel informatie en zeer belangrijke tips op basis waarvan in eerste instantie de personenauto van de slachtoffers werd terug gevonden in een plantsoen in Ter Apel. In de loop van het onderzoek werden ook mogelijke namen genoemd van bezoekers van de visplaats langs het kanaal. Op grond daarvan werden diverse getuigen gehoord die onder andere de auto van de slachtoffers na het incident hadden gesignaleerd en langs de visplaats van de slachtoffers waren gekomen. Op grond van alle onderzoeksresultaten kon de politie op woensdag 12 juli 2006 de twee verdachten uit Musselkanaal in Ter Apelkanaal aanhouden. Al snel bleek dat de derde verdachte, de 17-jarige jongen uit Ter Apel, in een auto op weg was naar Polen. Nadat de Duitse politie was geïnformeerd werd de auto in de nabijheid van Oldenburg gesignaleerd en kon ook deze verdachte worden aangehouden en ingesloten.

Bekentenissen
De 24-jarige man uit Musselkanaal en het 17-jarige meisje bekenden al snel dat zij betrokken waren bij de dood van de slachtoffers op maandag 3 juli 2006 in de avonduren. Nadat ook de 17-jarige jongen door de Duitse justitie was overgeleverd aan Nederland werd hij gehoord over zijn aandeel in het misdrijf. De drie gaven in hun verklaring aan samen aanwezig geweest zijn bij het gebeuren langs het kanaal. De beide mannelijke verdachten beraamden de roof op de slachtoffers. Zij waren erop uit om de auto van de slachtoffers mee te nemen en deze te verkopen nadat zij er een tijdje mee hadden kunnen rondrijden. Ook het meisje was bij de voorbereiding aanwezig. De 17-jarige en 24-jarige verdachte haalden twee bermpalen uit de grond. De beide slachtoffers werden met de bermpalen enkele malen op het hoofd geslagen. De bermpalen werden in het kanaal gegooid en teruggevonden. Deze worden nu onderzocht door het NFI. Vervolgens werden de sleutels van de auto uit de kleding gehaald. Hierna gingen de drie met de auto aan de rit. Nadat de verdachten maandagavond en dinsdag met de auto zijn gaan toeren werd deze dinsdag in het Mansholtplantsoen in Ter Apel geparkeerd met de bedoeling deze later te verkopen. Op woensdag 5 juli 2006 werd de auto in het plantsoen gevonden.

Sporenonderzoeken
Op de plaats waar de slachtoffers en de auto zijn aangetroffen en waar de verdachten met de auto waren gesignaleerd, heeft de politie meerdere malen sporenonderzoeken door de technische recherche en zoektochten door de Mobiele Eenheid gehouden. Er werden sporen verzameld en onder meer gezocht naar het wapen waarmee de slachtoffers zijn geslagen. Tevens werd gezocht naar diverse goederen uit de auto. Zo worden nog steeds de auto papieren behorende bij de auto van de slachtoffers vermist. Wel werden op aanwijzing van een van de verdachten de autosleutels teruggevonden.

Samenwerking
Vanaf het begin van het rechercheonderzoek in Nederland maakten regiopolitie Friesland en Drenthe deel uit van het team en werd het team ondersteund door medewerkers van de Duitse politie. In Duitsland werd eveneens een onderzoek gestart naar de dood van het echtpaar door de Duitse justitie en politie. Ook was de Duitse politie behulpzaam bij de vaststelling van de identiteit van de slachtoffers en werden door een Duitse politiehelicopter foto’s genomen van de omgeving rond het kanaal. Vragen van het rechercheteam werden door de Duitse collega’s via de Regionale Verbindungsstelle Niedersachsen in Lingen onderzocht en beantwoord. Deze onderzoeksvragen werden later door middel van rechtshulpverzoeken bevestigd.

Tenlastelegging
De drie verdachten wordt ten laste gelegd betrokkenheid bij moord en medeplichtigheid aan moord. De verdachten worden nog steeds door het rechercheteam gehoord. De Raadkamer van de rechtbank heeft besloten dat de 15-jarige verdachte gedurende 30 dagen in de gevangenhouding blijft. Het voorarrest van de 24-jarige verdachte is met 90 dagen verlengd. De 17-jarige verdachte wordt aanstaande woensdag 2 augustus 2006 voorgeleid aan de Raadkamer.

bron:OM