In opdracht van het Functioneel parket zijn door de Algemene Inspectie Dienst (AID) en het Interregionaal Milieuteam (IMT) van de politie Rotterdam-Dordrecht op 28 juni 2005 bij doorzoekingen in woonhuizen in Rotterdam, Poortugaal en Lekkerkerk enige tientallen beschermde vogels in beslag genomen. Bij de doorzoekingen werden drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht in deze vogels te hebben gehandeld. Zij zijn 12 juli 2005 voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam die de gevangenhouding voor de duur van 30 dagen heeft gelast.

De verdachten kwamen in beeld na een onderzoek vorig jaar van de AID van het ministerie van Landbouw. Vermoed werd dat de verdachten voor hun handel vogels roofden uit nesten in de vrije natuur. Vervolgens werden valse documenten geregeld, de zogenoemde CITES-documenten, waarmee de indruk gewekt werd dat de vogels uit eigen kweek afkomstig waren.

In overleg met het Functioneel Parket werd besloten het volgende broedseizoen af te wachten. Met het IMT van de vestiging Rotterdam werd vervolgens door de AID opnieuw onderzoek gedaan.

Bij de doorzoekingen werden ruim twintig kerkuilen, bosuilen, oehoe's, dwerguilen, torenvalken en buizerds gevonden. Sommige beesten waren overleden. In dit onderzoek bleek dat de vraag naar uilen is gestegen door de Harry Potter-films.

De drie mannen worden vervolgd voor misdrijven op grond van de Flora en Faunawet. Op handel in beschermde diersoorten staat een maximumstraf van 6 jaar. Ze zullen verder vervolgd worden voor valsheid in geschrift. Het Functioneel Parket hoopt de zaak dit najaar voor de rechtbank in Rotterdam te brengen.

bron:OM

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular