Vrijdagavond zijn op grond van verboden wapenbezit vier verdachten in het centrum van Heerenveen aangehouden. De vier verdachten variëren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar en zijn inwoners van Heerenveen. Tijdens de aanhoudingen bleek dat enkele verdachten materialen bij zich droegen die als wapen gebruikt konden worden. Een honkbalknuppel, een kettingslot, een tuinkrabber, een vlindermes en een priem zijn in beslag genomen.

De politie hield de verdachten aan na diverse meldingen van verontruste centrumbewoners die een vechtpartij aan de Dracht in Heerenveen meldden. Toen de politie ter plaatse kwam was er geen sprake van een vechtpartij. Wel van samenscholing van een groep van tien tot vijftien jongeren. De politie koos vanaf dat moment voor extra surveillance in het centrum waarbij geen samenscholing werd getolereerd. Door deze tactiek is escalatie voorkomen.
Later werd duidelijk dat er een onrustige sfeer was ontstaan tussen een groep jongeren uit Heerenveen en groep jongeren uit Oldeboorn. De aanleiding is nog onbekend.

Voor de waarborging van de openbare orde werden, in een opbouwende fase, vijftien agenten ingezet. Alle verdachten zijn voor verhoor naar het bureau gebracht en na verhoor weer vrijgelaten. De minderjarige verdachten zijn overdragen aan de ouders.
 
bron:Politie Friesland