In het kader van een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) zijn vier verdachten aangehouden op verdenking van diefstal en oplichting. Welgestelde hoogbejaarden in diverse plaatsen in Nederland waren slachtoffer.

Twee 43-jarige mannen uit Arnhem werden op 5 april in Arnhem en Doetinchem aangehouden. De derde verdachte, een 44-jarige man uit Doetinchem, wist voor zijn aanhouding op een camping in Hengelo (Gld) te ontkomen. Tijdens de daarop volgende zoekactie werden een helikopter en speurhonden ingezet. Dit leidde echter niet tot het gewenste resultaat. Op 13 april kon de man in Braamt alsnog worden aangehouden. Op 18 april werd de vierde verdachte, een 37-jarige man uit Raalte, aangehouden in Doetinchem. De verdachten zitten allemaal in voorlopige hechtenis.

De mannen deden zich onder meer voor als medewerker van het Openbare Nutsbedrijf (leverancier van gas, water en elektriciteit) en lieten slachtoffers een geldbedrag afstaan voor niet verrichtte werkzaamheden. Daarbij werd aangegeven dat het geld achteraf bij de gemeente weer teruggevraagd kon worden.

In een aantal gevallen werd hetzelfde slachtoffer meerdere keren benaderd, waarbij de verdachten zich uitgaven als politieagent om te verifiëren of er contact was geweest met de politie.

De feiten werden onder andere gepleegd in Rotterdam, Apeldoorn, Leeuwarden, Wijchen en Nijmegen. Naast duizenden euro's maakten de verdachten ook sieraden buit.

Tijdens doorzoekingen in woningen en garageboxen in Doetinchem, Arnhem, Hengelo (Gld), Eibergen en Zelhem werden onder andere auto's, geld en een aanhangwagen in beslag genomen.

Het betreft een onderzoek van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) in samenwerking met de politie van Noord- en Oost-Gelderland onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.

bron:OM