Op enkele bedrijven in het zuiden van Nederland is een verdenking van Bluetongue. De bedrijven zijn geblokkeerd; er mogen geen dieren aan- en afgevoerd worden. De uitslag van de tests worden eind deze week verwacht.  In afwachting van de uitslag worden maatregelen voorbereid.

Bluetongue is een virusziekte bij herkauwers. Vooral schapen kunnen er ernstig ziek van worden.  De meest voorkomende verschijnselen zijn hoge koorts en algeheel ziek zijn. Bij schapen kan de tong blauw worden en de kop gezwollen zijn. Uiteindelijk kan de ziekte leiden tot kreupelheid en sterfte, maar ook herstel is mogelijk. Andere herkauwers (runderen, geiten en wilde herkauwers) kunnen wel met Bluetonguevirus worden besmet, maar worden meestel niet ziek.  Ook voor mensen is het ongevaarlijk.

Het virus wordt overgebracht door stekende muggen (Culicoides) waarvan de soorten die bluetongue kunnen overdragen met name in warmere streken voorkomen. Dus niet door direct contact. Bluetongue is onder andere inheems in zuidelijke EU-lidstaten als Italië en Griekenland. Als de verdenking in Nederland wordt bevestigd zou Bluetongue voor het eerst zo ver naar het noorden de kop hebben opgestoken.

bron:LNV