De politie Twente heeft de afgelopen weekenden verkeerscontroles gehouden op respectievelijk de A1 en A35 in Twente. De controles vonden plaats in de nachten van zaterdag op zondag en heeft als doel de reizende discogangers te controleren op hun rijgedrag. Bij een eerste controle van 3 op 4 april 2005 werden op de A35 bij Almelo 127 bestuurders bekeurd voor te hard rijden. Hierbij werden extreme snelheidsoverschrijdingen gemeten. Op de plaats waar in het verleden enkele zeer ernstige aanrijdingen hebben plaats gevonden met meerdere slachtoffers, werden snelheden gemeten van 147 km/h waar 70 is toegestaan.

De resultaten van dit weekend hebben er toe geleid dat ook de volgende twee weekenden is gecontroleerd. In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 april werd er gecontroleerd tussen 04.45 en 10.00 uur. Er werd gecontroleerd op dezelfde locatie in Almelo en wel op het gedeelte waar een maximum snelheid geldt van 70 km/h.  Gedurende de controle passeerden 869 bestuurders, waarvan er 80 te hard reden. De hoogste snelheid bedroeg 129 km/h. Ook werd met de videoauto gecontroleerd op de A1 en de A35. Hierbij werden op de A1 drie bestuurders bekeurd die resp. 163, 180 en 175 km/h reden. De bestuurder van de 180 km/h mocht zijn rijbewijs direct in leveren en de bestuurder (Duitser) die 163 km/h reed moest ter plaatse een boete betalen van à¢?¬170,-.

Ook het afgelopen weekend van 16 op 17 april werd er gecontroleerd. Hierbij werd tevens gebruik gemaakt van de videoauto. De controles vonden plaats op de eerdergenoemde locatie in Almelo en op de A1 in Deurningen. Het tijdstip van de controle lag tussen 05.00 en 08.30 uur. Tijdens de controle op de A35 werden 17 bestuurders bekeurd. De hoogste snelheid bedroeg 123 km/h (max. snelheid 70 km/h) Op de A1 in Deurningen werden 53 van de 420 bestuurders bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 188 km/h. Twee bestuurders, een 20 jarige inwoner uit Losser en een 29 jarige man uit IJsselmuiden werden door de bemanning van de videoauto aangehouden. Zij konden hun rijbewijs ter plaatse inleveren. De bestuurder uit IJsselmuiden reed tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid, die 15 januari 2005 was ingegaan en hiervoor krijgt hij afzonderlijk proces verbaal. Andere bestuurders, die de maximum snelheid met meer dan 50 km/h hebben overschreden zullen de invordering van het rijbewijs thuis gestuurd krijgen.

De politie Twente zal gezien de forse overschrijdingen en het feit dat de bestuurders vaak de gehele dag reeds in touw zijn geweest en de risico's die dit oplevert voor de verkeersveiligheid, ook de komende weekenden doorgaan met de controles. De controles zullen op meerdere locaties in Twente gaan plaats vinden.

bron:Politie Twente