In 2005 maakte KEMA een resultaat van 13,6 miljoen euro. Dit hoogste resultaat ooit behaald werd voor het merendeel veroorzaakt door de verkoop van BusinessPark Arnhem, dat medio 2005 werd verkocht. Zonder deze verkoop zou het genormaliseerde resultaat vóór belastingen op EUR 2,3 miljoen zijn uitgekomen (2004: EUR 3,4 miljoen), met een omzet van EUR 167,9 miljoen.

Het genormaliseerde resultaat voldeed aan de verwachtingen van KEMA. CEO Pier Nabuurs: 'Omdat onze markten sterk globaliseren, hebben we ambitieuze internationale groeidoelstellingen. In China willen we van 120 medewerkers binnen 3 jaar doorgroeien naar 300. En ook in West-Europa moeten we verder groeien.' Om die groei te bewerkstelligen heeft KEMA aanzienlijke opstartkosten voor nieuwe activiteiten gemaakt, vooral in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China, waar in 2005 een derde laboratorium werd geopend. 'Ook voor 2006 verwachten we een verdere groei van onze activiteiten in deze gebieden. Daarnaast trekt de markt in de Verenigde Staten sinds het laatste kwartaal van 2005 weer aan.' Tenslotte heeft KEMA eind 2005 de staforganisatie efficiënter ingericht.

In 2006 zet KEMA ook in op innovatie. 'We zijn betrokken bij het door de ministeries van Economische Zaken en VROM in het leven geroepen energietransitie voor een duurzame energievoorziening in 2050. Projecten als Blue Energie passen daar heel goed in', aldus Nabuurs. Daarnaast is KEMA vertegenwoordigd in het Europese Technology Platform for Future Electricity Networks, Smart Grids genoemd. Dat is een 'denktank' voor de Europese Unie, die in Europa moet aanzetten tot kennisontwikkeling over het elektriciteitsnet van de toekomst. 'Om alle nieuwe duurzame vormen van energie goed te kunnen gebruiken, moeten de elektriciteitsnetten grondig worden aangepast. Daar is een hoop nieuwe technologie voor nodig. Niet voor niets bouwen wij samen met de TU's van Eindhoven en Delft en met ECN een nieuw onderzoekslaboratorium voor nieuwe technologie op dat gebied.'
Begin 2006 heeft KEMA zijn consultancy-units geïntegreerd tot één slagvaardige organisatie. Daarnaast is per 1 mei de directie uitgebreid, om de uitgebreide portfolio en de internationale groeidoelstellingen beter vorm te kunnen geven. KEMA is een adviesbureau voor de energiewereld en gespecialiseerd in hoogwaardige technologische consultancy en testen en certificeren. Het bedrijf werkt met 1.400 medewerkers vanuit 20 landen wereldwijd.
bron: KEMA