Een Nijmeegse importeur van scooters die verdacht veel lijken op de brommende tweewielers van de oorspronkelijke Taiwanese producent KYMCO, mag die niet langer verkopen. Ook mag de nagemaakte scooter niet op de aanstaande FietsRai worden gelanceerd. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag besloten in het kort geding van de fabrikant tegen de Nijmeegse importeur Brittijn.

Producent KYMCO en de importeur voor Nederland, KYBE, zien het kort geding als een proefproces. Advocaat M. Jansen stelt dat de markt wordt overspoeld met Chinese namaak. De scooters komen volgens hem met containers tegelijk het land in. "Wij hebben ongeveer tien dossiers liggen van importeurs in heel Nederland, die kopieën van onze scooters verkopen. We zullen in een bodemprocedure een totaalverbod gaan vragen op de verkoop daarvan."
Volgens Jansen is aangetoond dat de scooters worden gekopieerd, of in juridische termen 'slaafs worden nagebootst'. Verder vreest het Taiwanese bedrijf schade voor zijn goede naam, doordat de namaakscooters van mindere kwaliteit zouden zijn.
bron:BVOM