Vandaag is de Tsjetsjeen J. door de Raadkamer van de Amsterdamse rechtbank op vordering van het Openbaar Ministerie heengezonden. J. zat sinds 19 april in voorlopige hechtenis op verdenking van deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk.

J. was aangehouden nadat er van hem een vingerafdruk was gevonden in de woning van Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh.

Uit een verklaring van J. blijkt dat hij meerdere malen bij B. thuis is geweest, hetgeen de aanwezigheid van de vingerafdruk verklaart. Nader onderzoek heeft echter opgeleverd dat de verklaring van J. geen meerwaarde oplevert voor het onderzoek naar de moord op Van Gogh.

Hoewel de verdenking van terroristische activiteiten gerechtvaardigd bleek, heeft het onderzoek geen hard bewijs in die richting opgeleverd. De officier van justitie heeft daarom vandaag gevraagd J. niet langer in voorlopige hechtenis te houden. De Raadkamer heeft hiermee ingestemd en J. heengezonden.

J. blijft overigens verdachte voor een aantal commune strafbare feiten. Daarvoor behoeft hij echter niet vast te blijven zitten

bron:OM