Na vier jaar is naar alle waarschijnlijkheid komen vast te staan dat een vermiste 39-jarige Tilburger in verband te brengen is met een in 2002 gevonden stoffelijk overschot.

Karel Besselsen werd op 31 mei 2001 voor het laatst gezien. De toen 39-jarige Tilburger werd op 3 juni 2001 als vermist opgegeven. De politie Tilburg heeft na zijn verdwijning verschillende mensen gehoord en heeft technisch onderzoek verricht in de woning. Uit het onderzoek is de politie destijds niet gebleken van een misdrijf. Na verklaringen over zijn verblijfplaats is verschillende malen onderzoek gedaan, onder meer in 2002. Verschillende media hebben daarnaast op verzoek van de familie pogingen gedaan om klaarheid te brengen in de vermissing.

Een nieuwe getuigenverklaring heeft enkele maanden geleden geleid tot nieuw onderzoek door de Tilburgse politie. Het DNA-profiel dat kon worden verkregen uit-materiaal - veiliggesteld bij het technisch onderzoek in de woning van de vermiste - is daarop vergeleken met de DNA-profielen van overleden slachtoffers van misdrijven, in de databank van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Dit heeft geleid tot de conclusie dat een in 2002 in de nabijheid van de Keizersveerbrug ter hoogte van Raamsdonksveer aangetroffen ongeïdentificeerd stoffelijk overschot naar alle waarschijnlijkheid Karel Besselsen betreft.

De politie onderzoekt nu met een Team Grootschalig Onderzoek de toedracht van het overlijden van Karel Besselsen. Justitie en politie gaan uit van een misdrijf.

De match is tot stand gekomen door een opdracht van het OM voor DNA-onderzoek naar aanleiding van een nieuwe getuigenverklaring. Een complicerende omstandigheid in deze zaak was dat er nog geen databank bestaat voor alle vermiste personen. Er is nog geen wetgeving die dat mogelijk maakt. Tot nu toe wordt er bij een ongeïdentificeerd lichaam alleen een DNA-profiel bepaald wanneer er sprake is (of lijkt) van een misdrijf..

De familie van Karel Besselsen is vandaag geïnformeerd. Tevens is een aantal van hen vandaag gevraagd om mee te werken aan een DNA-onderzoek om met zekerheid vast te kunnen stellen dat het stoffelijk overschot Karel Besselsen betreft.

bron:OM