De politie heeft vijf jongeren aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor vernielingen en diefstallen in Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar. de drie gemeenten vormen de HAL regio. Met de aanhouding is tevens een eerste resultaat geboekt in de aanpak van de problemen tussen allochtone en autochtone jongeren in Langedijk.

De vijf jongeren, variërend in leeftijd van 14 tot 17 jaar en afkomstig uit Langedijk, Heerhugowaard en Alkmaar, worden ondermeer verantwoordelijk gehouden voor de vernielingen aan de moskee op de Potjesdam in Zuid-Scharwoude op 6 november. Van de moskee werden ramen ingegooid. Daarnaast worden zij gehoord in verband met hun betrokkenheid bij fietsen- en bromfietsendiefstallen in Heerhugowaard en gevallen van openlijke geweldpleging die in Alkmaar Noord werden gepleegd. Daarnaast gaat de politie er ook van uit hiermee de personen binnen te hebben die betrokken waren bij vechtpartijen op de kermis is Zuid-Scharwoude en enkele gevallen van belediging en bedreiging.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een rechercheonderzoek dat werd ingesteld naar aanleiding van de problemen tussen groepen jongeren in Langedijk. Drie van de verdachten werden op heterdaad aangehouden in Heerhugowaard. Het onderzoek was een van de maatregelen die de gemeente en de politie daarin hebben genomen. De andere maatregelen richten zich op extra toezicht, voornamelijk tijdens de uitgaansavonden, en gesprekken met beide groepen jongeren.

De vijf aangehouden verdachten zijn verhoord op het politiebureau. Na afronding van het onderzoek zijn zij weer heengezonden. Tegen de verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

bron:Politie Noord Holland Noord