De rechtbank Zutphen veroordeelt de verdachte van de moord op Tonnie Bartels in Twello tot 14 jaren gevangenisstraf. Gelet op de feiten, die bewezen worden verklaard, en bij gebrek aan inzicht in de geestestoestand van veroordeelde (hij wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek) komt de rechtbank tot het opleggen van deze gevangenisstraf. De leeftijd van de veroordeelde ten tijde van het plegen van de moord heeft, evenals in de eis van de officier van justitie, een rol gespeeld bij de strafoplegging.

Feiten
Verschillende getuigen verklaren een man te hebben zien staan roken in het halletje van het KPN-gebouw. Vanaf deze plek is de woning van het slachtoffer te zien. Er is daar een lamp met een bewegingsmelder. Een getuige ziet dat de persoon een lang scherp voorwerp in de hand heeft, waarvan een andere getuige zegt dat dit een metaalachtig geluid maakte. Nadat de man, volgens een getuige, verschillende malen uit het halletje is gestapt en heeft gekeken in de richting waarheen hij later is gerend, heeft hij op een gegeven moment plotseling zijn sigaret weg gegooid en is hij weggerend naar de plaats waar het slachtoffer, T. Bartels, is neergestoken. Daar horen enkele getuigen geschreeuw.

Het signalement, dat de getuigen geven, past bij het postuur van de veroordeelde. De kleding komt overeen met kleding die ook op de dag van de moord door veroordeelde werd gedragen. Door de politie wordt bij het halletje à©à©n verse sigarettenpeuk gevonden. Daarop is het DNA van de veroordeelde aangetroffen. Overig bewijsmateriaal ondersteunt de bewezenverklaring.

bron:Rechtbank Zutphen