26-5-2005. Een rechercheteam uit de binnenstad heeft de afgelopen weken vijf verdachten aangehouden die betrokken waren bij een openlijke geweldpleging waarbij een van de slachtoffers werd gestoken. De arrestanten, die tussen de 17 en 28 jaar zijn, komen uit Huizen, Oostwoud en Amsterdam.

Toedracht
Op 28 januari rond drie uur lopen 3 vrienden na een avondje stappen vanaf het Leidseplein richting het Vondelpark. Er passeren 5 mannen, de latere geweldplegers, waarvan er eentje al dan niet moedwillig tegen een van de drie vrienden aanloopt. De aangestoten man zegt hier iets van en dan ontstaat er een ruzie waarbij fysiek geweld niet wordt geschuwd. De zaak wordt even gesust en de drie vrienden rennen weg om aan de verdachten te ontsnappen. Een van de belagers heeft inmiddels een mes in zijn handen. Een van de vluchtende mannen wordt getackeld en vervolgens geschopt en geslagen. De man met het mes gaat naast het slachtoffer staan, knielt en steekt het mes in het lichaam van de weerloos op de grond liggende man. Later blijkt dat het hart slechts op 2 centimeter wordt gemist. De geweldplegers gaan ervandoor. Het slachtoffer wordt met spoed naar een ziekenhuis overgebracht en overleeft het gelukkig.

Onderzoek
Direct wordt, onder supervisie van een officier van justitie, een rechercheteam opgestart. Behalve een uitgebreid technisch- en tactisch onderzoek wordt dit ernstige misdrijf ook in de televisieprogramma´s Opsporing Verzocht van de AVRO en Ter Plaatse van RTV Noord-Holland uitgebreid onder de aandacht gebracht. Uitieindelijk komt het onderzoek in de eindfase in april als een van de eerste verdachten wordt aangehouden. De hoofdverdachte is op een later tijdstip verhoord. De meeste verdachten hebben inmiddels een gehele of gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Zij zijn allen bij de officier van justitie voorgeleid, een verdachte zit nog in preventieve hechtenis.

Bron:Politie Amsterdam-Amstelland