Het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad vervolgt twee directeuren en een extern adviseur van een taxibedrijf uit Aalden. De drie worden verdacht van het plegen van valsheid in geschrifte bij de uitvoer van door de gemeenten Emmen en Coevorden gesubsidieerde ritten. De totale schade voor de gemeenten bedraagt naar schatting 3,7 miljoen euro.

 

De twee voormalige directeuren van het taxibedrijf, een 34-jarige man uit Schoonoord en een 30-jarige man uit Noordsleen, worden verdacht van valsheid in geschrifte bij het opstellen van de rittenadministratie en de managementrapportages voor de gemeenten Emmen en Coevorden. Een 42-jarige man uit Meppel, die als adviseur van het taxibedrijf optrad, wordt verdacht van valsheid in geschrifte bij de managementrapportages.

Het taxibedrijf verzorgde in de periode van 2000 tot en met januari 2004 het zogenaamde Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV-vervoer) voor de genoemde gemeenten. Dit taxivervoer geschiedt op aanvraag van de klant. Het tarief bestaat uit een eigen bijdrage van de klant, aangevuld met een tegemoetkoming van de gemeente.

Uit onderzoek van de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) rees de verdenking dat het taxibedrijf de rittenadministratie heeft gemanipuleerd. Vervoer dat al via een aparte subsidievorm door de gemeente was betaald, werd nogmaals onder de CVV-regeling gedeclareerd. Daarnaast werden in de administratie ritten gewijzigd en niet uitgevoerde ritten toegevoegd. Vervolgens werden ook de managementrapportages voor de gemeenten valselijk opgemaakt.

De gemeente Emmen en de gemeente Coevorden hebben in 2004 aangifte gedaan tegen het taxibedrijf, dat in mei 2004 failliet is gegaan.

In februari 2004 werd de administratie van het bedrijf in beslag genomen. Begin juli van dat jaar werden de drie verdachten aangehouden. Ze zijn na verhoor op vrije voeten gesteld.

Op 20 september vanaf 9.00 uur is er een regiezitting tegen de drie verdachten bij de Noordelijke Fraudekamer (NFK) in Assen. De zaak zal dan niet inhoudelijk worden behandeld. Naar het zich nu laat aanzien zal de inhoudelijke behandeling op 10 januari 2006 bij de NFK plaatsvinden.

bron:OM