Op donderdag 10 november 2005 veroorzaakte een verwarde man in Heerlen voor opschudding door te dreigen zichzelf met een bom op te blazen. Een 18-jarige inwoner van Heerlen, van Turkse afkomst, dreigde donderdag omstreeks 20.45 uur, in de hal van het gemeentehuis zichzelf op te blazen met een bom. De man droeg een heuptajse waarop hij wees toen hij de dreiging uitte. Hij liep vervolgens weer naar buiten en enkele minuten later bracht de man op het Pancratiusplein ter hoogte van cafà© Het Filjaal op een nog onbekende wijze iets tot ontploffing.

Omstanders hoorden in ieder geval een harde knal en zagen een lichtflits, waarna zij de man op  de grond zagen vallen. Ondertussen was de politie gealarmeerd door de portier van het gemeentehuis en waren snel met veel manschappen op het genoemde plein.
Aangezien rekening gehouden moest worden dat de man een bom in zijn heuptasje zou hebben, nam de politie onmiddelijk de nodige veiligheidsmaat-regelen. Het massaal toegestroomde winkelend publiek werd daarom op ruime afstand gehouden. De verdachte werd door de politie gefixeerd om te voorkomen dat hij iets tot ontploffing kon brengen. Een bomverkenner stelde een nader onderzoek in naar de inhoud van het heuptasje wat leeg bleek te zijn.

Personeel van de ambulancedienst onderzochten de man die geen enkele verwonding had opgelopen, waarna de verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.
Naar later bleek had de man vuurwerk laten ontploffen. Hij verkeerde in een verwarde toestand.
 
bron:Politie Limburg-Zuid