De onderhandelingen met de commerciële verzekeraars over een CAO voor 20.000 werknemers zijn donderdagnacht plotseling afgebroken. Wim de Ruyter, bestuurder FNV Bondgenoten, noemt de gang van zaken bizar. 'We hebben de laatste ronde niet eens echt onderhandeld. Ik vraag me af of de verzekeraars wel een sector-CAO willen.'

De onderhandelingen over de CAO zijn inmiddels een jaar bezig. Eind december liep het overleg stuk op de weigering van de werkgevers een structurele loonsverhoging toe te zeggen. Na een aantal informele ronden kwamen de partijen donderdag 16 juni voor het eerst weer formeel om de tafel. De werkgevers legden een 'kant-en-klaar pakket' op tafel, een CAO-voorstel waarin alle heikele punten waren meegenomen. Het tegenvoorstel van FNV Bondgenoten werd direct van tafel werd geveegd, zelfs zonder schorsing.

FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 2 procent over een looptijd van 2 jaar en een eenmalige uitkering van eveneens 2 jaar. Dat komt neer op 1 procent per jaar. De werkgevers bieden 1,75 procent en een eenmalige uitkering van 1 procent. Het aanbod voor aanvulling van het loon tijdens het tweede ziekte jaar is ook onvoldoende. Bovendien wil de werkgever niets weten van een gezamenlijke commissie waardoor werknemers op 62 of 63 jarige leeftijd kunnen stoppen met werken. Werknemers per januari 2006 in dienst zouden komen, moeten vroegpensioen helemaal zelf regelen.

bron:FNV Bondgenoten