Van 20 juni tot en met 15 september toont het Legermuseum in Delft haar jongste aanwinst: een bijzondere portretserie van fotograaf Martin Roemers die oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog in beeld brengt.

De serie van 12 zwart-wit foto's maakt deel uit van het project waarmee Roemers oud-strijders uit Nederland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Rusland portretteerde in foto's, verhalen en interviews. Het resulteerde in de publicatie De eindeloze oorlog / The Never-Ending War, onlangs uitgegeven door QV Uitgeverij (i.s.m. het Veteraneninstituut en het Legermuseum).
Uiteraard is de Veteranendag op 29 juni ook in het Legermuseum een bijzondere dag. Veteranen worden extra hartelijk verwelkomd en krijgen op vertoon van hun veteranenpas gratis koffie en cake. Daarnaast krijgt elke 10e bezoeker een bijzondere verrassing.

Het herdenkingsjaar 60 jaar Bevrijding en de Veteranendag op 29 juni a.s. zijn voor het Legermuseum een goede gelegenheid de collectie uit te breiden met deze serie veteranenportretten. Zestig jaar na dato geven oud-strijders nog steeds gezicht aan onze geschiedenis. Het past daarmee in de lijn van het museum om binnen de militair-historische context vooral ook het persoonlijke, individuele verhaal van betrokkenen naar voren te laten komen. Bovendien sluit het aan bij de wens van het museum om oorlogsfotografie meer onder de aandacht te brengen. Sinds de komst van dit medium brengen fotografen de mens in oorlog en vrede op confronterende wijze in beeld. Hun momentopnamen spreken boekdelen.

Sinds enkele jaren toont het Legermuseum exposities van fotografen in het veld, zowel in historisch perspectief als in actuele context. Daarnaast geeft het regelmatig opdrachten aan fotografen om reportages te maken van Nederlandse militairen in vredesoperaties. De Delftse fotograaf Roemers is dan ook geen onbekende voor het museum. In 1999/2000 maakte hij in opdracht een reportage van Nederlandse militairen op de Balkan, een serie waarmee hij de Zilveren Camera won (1e prijs, Buitenlands Nieuws, series, 2000). In 2002 bracht Roemers opnieuw voor het museum Nederlandse troepen in beeld, ditmaal in Kabul waar ze deel uitmaakten van de vredesoperatie in Afghanistan. Deze indrukwekkende serie, waarmee Roemers in 2002 wederom de Zilveren Camera won (1e prijs, Buitenlands nieuws, 2002) werd in 2003 tentoongesteld.

Andere foto-exposities in het Legermuseum waren bv. de reportage Stille getuigen, waarmee fotograaf Casper van Bruggen oorlogsmonumenten in beeld bracht (2004) en Marius van Leeuwen exposeerde onlangs met Levende herinnering. Velden van weleer, waarin hij de huidige sporen van de Eerste Wereldoorlog in monumenten, landschappen en herdenkingen belichtte.
Historisch werk van frontfotografen uit deze Grote Oorlog, uit de omvangrijke collectie Duitse en Engels persfoto's, vormen samen met een serie stereofoto's een prominent onderdeel van de tentoonstelling Verre van Vredig (verlengd t/m 7 augustus 2005).

Fotograaf Martin Roemers
Martin Roemers (1962) studeerde fotografie aan de Akademie voor Beeldende Kunst (AKI) in Enschede. Hij is documentair fotograaf en heeft een bijzondere belangstelling voor vrede en veiligheid in Europa. Zijn foto's werden onder meer gepubliceerd in The New York Times, The Times, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Vrij Nederland. Werk van zijn hand is opgenomen in collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, het Haus der Geschichte in Bonn en het Legermuseum in Delft.

bron:Legermuseum

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular