Het voorstel van VVD Tweede Kamerlid Ruud Luchtenveld dat echtparen zonder tussenkomst van de rechter kunnen scheiden, is geen goed alternatief voor de huidige flitsscheiding. Het wetsontwerp maakt namelijk nog steeds geen einde aan de problemen rond erkenning in het buitenland.  Dat zegt de VFAS, de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsbemiddelaars. De plannen van Luchtenveld staan in een initiatief-wetsvoorstel, dat vanavond en donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld.  

'De kans is zeer groot dat de administratieve scheiding in het buitenland niet erkend wordt. En dat heeft nare consequenties. Mensen kunnen in het buitenland niet hertrouwen, of hebben problemen bij het verkrijgen van een krediet of het kopen van het huis, omdat de ex-partner de papieren officieel mede moet ondertekenen', zegt Geert Warnaar, voorzitter van de VFAS.  
 
Ook de huidige flitsscheiding kent die problemen. In de flitsscheiding kunnen echtparen het huwelijk laten omzetten tot een geregistreerd partnerschap, dat vervolgens zonder rechter ontbonden wordt. Warnaar: 'Een administratieve scheiding haalt die stap eruit, en maakt het voor scheidende echtelieden mogelijk om met een akte van de scheidingbemiddelaar naar de burgerlijke stand te lopen. Op het eerste gezicht lijkt het snel en gemakkelijk, maar in de praktijk zal het dezelfde problemen geven als bij de flitsscheiding.' De VFAS is van mening dat een echtscheiding via de rechtbank moet verlopen en steunt dan ook het wetsvoorstel van minister Donner, dat na de zomer in de Tweede Kamer besproken wordt.  
 
Luchtenveld wil echtparen de mogelijkheid bieden om zelf te beslissen os zij met of zonder tussenkomst van de rechter scheiden. De VFAS ziet hier de voordelen niet van in: 'Hoe minder keuzes mensen in een echtscheidingssituatie hoeven maken, hoe beter het voor hen is', aldus Warnaar. Ook wil Luchtenveld echtparen die problemen krijgen over de omgang met hun kinderen de gelegenheid geven zelf, zonder advocaat, naar de rechter te stappen. 'Dit druist in tegen het idee dat de rechterlijke macht ontlast moet worden. De druk zal juist alleen maar groter worden, omdat echtparen onvoorbereid en zonder goede begeleiding bij de rechter komen. En daarmee kom ik direct op het volgende punt: het is psychologisch onjuist om echtparen zelf toegang tot de rechter te geven. In echtscheidingsconflicten hebben mensen buitenstaanders nodig die richting geven aan hun problematiek. Wij vinden een gedegen advies door een VFAS advocaat dan ook onontbeerlijk.'  
 
De VFAS is de vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht. Een groot aantal van de aangesloten leden heeft zich bovendien gespecialiseerd tot advocaat-scheidingsbemiddelaar. De scheidingsbemiddelaar begeleidt mensen die in onderling overleg de gevolgen van een (echt)scheiding willen regelen. 
 
bron:VFAS