Zorgverzekeraar VGZ heeft overeenkomsten gesloten met twee grote leveranciers van diabetesbenodigdheden (HulpmiddelenDirect.nl en Medithuis) en springt daarmee in op recente publicaties in de media over de miljoenen verslindende ziekte diabetes. De gemiddelde korting die VGZ voor haar verzekerden heeft gerealiseerd op bloedglucosemeters en teststrips bedraagt 62%. De middelen worden gebruikt door patiënten met diabetes type 2 (suikerziekte) die geen insuline spuiten. Voor VGZ-verzekerden betekent dit dat de feitelijke kostprijs van genoemde hulpmiddelen gemiddeld ruim 100 euro lager is dan de normale, gemiddelde prijs van 166 euro. Bij keuze voor een bepaald type glucosemeter kan het voordeel zelfs oplopen tot 155 euro. 

Er is keuze uit vier verschillende glucosemeters en acht verschillende aanbiedingen, variërend in de samenstelling van het startpakket en het aantal bijgeleverde strips. Vast onderdeel in elk pakket is een gratis voetonderzoek voor diabetespatiënten, uitgevoerd door een registerpodoloog aangesloten bij de Stichting Loop of door het VoetZorgCentrum Nijmegen. De exacte inhoud van de pakketten wordt volgende week gepubliceerd via www.vgz.nl. Via een speciaal telefoonnummer of via de websites van de leveranciers kunnen verzekerden dan direct hun bestelling plaatsen. 
 
De hulpmiddelen worden niet vergoed door de zorgverzekering, maar zijn voor de meeste diabetici noodzakelijk om hun bloedsuikergehalte te kunnen controleren. VGZ wil met de aanbieding een handreiking doen aan haar verzekerden. Het goed kunnen meten van je bloedsuikergehalte is wezenlijk om de ziekte onder controle te houden. De aanschaf van adequate hulpmiddelen mag daarbij geen obstakel zijn.  
 
Bij diabetes type 2 kan de patiënt door voldoende lichaamsbeweging en door zelf zijn voedingsgewoonten te reguleren heel goed zijn suikerspiegel bewaken. Regelmatig meten is daarbij belangrijk. De combinatie voeding en meten kan veelal voorkomen dat men diabetes type 1 krijgt. Hierbij wordt men levenslang afhankelijk van insuline-injecties. Suikerziekte is op dit moment nog niet te genezen. 
 
Ongeveer 64.000 VGZ-verzekerden zijn diabetespatiënt. Landelijk neemt het aantal diabetespatiënten nog steeds toe. Volgens het College voor zorgverzekeringen (Cvz) zijn er op dit moment 565.000 Nederlanders die medicijnen gebruiken om de ziekte onder controle te houden. Het Cvz voorspelt dat de totale geneesmiddelenkosten volgend jaar oplopen tot 220 miljoen euro.  

bron:VGZ