Het vierde netwerk van ambassadeurs dat zich gaat bezighouden met de bevordering van de doorstroming van vrouwen naar topfuncties, is van start gegaan. Zestien topmensen uit het bedrijfsleven en (semi)-overheid maken zich het komende jaar in hun eigen organisatie hard voor de doorbraak van het zogeheten ´glazen plafond'. Voorzitter van dit ambassadeursnetwerk is de heer Jos Nijhuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van PricewaterhouseCoopers Nederland.

Het netwerk is gevormd op initiatief van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat vrouwen aan de top van bedrijven en instellingen nog steeds zijn ondervertegenwoordigd. Het aandeel vrouwen in managementfuncties is nu 25 procent. Dat betekent een stijging van 11 procent sinds 1994. In de industrie is het aandeel vrouwen in Raden van Bestuur van 1,9 procent in 2000 gestegen naar 6,5 procent in 2004. In de hoogste ambtelijke functies is 14 procent vrouw. Slechts 6 procent van de hoogleraren in Nederland is vrouw. Omdat het vaak onduidelijk is waarom vrouwen niet naar de top doorstoten en het om onzichtbare barrià¨res lijkt te gaan wordt wel gesproken over een ´glazen plafond'.

Staatssecretaris Van Gennip zei tijdens de installatie dat de doorstroom van vrouwelijk talent naar de top goed is voor de groei van een onderneming. ´Hiervoor moeten wel de randvoorwaarden, zoals kinderopvang in orde zijn', aldus de staatssecretaris. Het is voor de vierde keer dat een ambassadeursnetwerk ´Glazen plafond' van start gaat. Eerdere netwerken stonden onder voorzitterschap van respectievelijk Ewald Kist (ING), Gerlach Cerfontaine (Schiphol) en Peter Bakker (TPG).

De ambassadeurs maken gebruik van hun eigen netwerk en kiezen zelf voor drie ´actiepunten' die ze willen verwezenlijken. Dit kan op een groot aantal manieren: het thema aan de orde stellen bij de organisaties en bedrijven waarvan zij deel uitmaken, bijvoorbeeld door het loopbaanbeleid door te lichten en de werving en selectieprocedures tegen het licht houden. De ambassadeurs worden ondersteund door Opportunity in Bedrijf. Deze organisatie adviseert bedrijven die maatregelen willen nemen om het aantal vrouwen in de hogere managementfuncties te vergroten.

Naast voorzitter Nijhuis bestaat het netwerk uit de volgende personen:

- Jan Bennink, voorzitter Raad van Bestuur Numico Beheer B.V.

- Marc Blom, bestuursvoorzitter Nauta Dutilh

- Jan Bout, voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke Haskoning Groep B.V.

- Ludo van Halderen, bestuursvoorzitter Nuon

- Sandra den Hamer, directeur Internationaal Filmfestival Rotterdam

- Flip de Heer, secretaris-generaal ministerie Buitenlandse Zaken

- Harry Hendriks, voorzitter directie Philips Electronics Nederland en dagelijks bestuurslid VNO-NCW

- Francine Houben, medeoprichter Mecanoo Architecten en hoogleraar Architectuur en Mobiliteitstechniek TU Delft

- Charlotte Insinger, lid Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum

- Frans Koffrie, president en CEO Buhrmann N.V.

- Marjan Oudeman, directievoorzitter Corus

- Coks Stoffer, managing director Cisco Systems International B.V.

- Pauline Terreehorst, directeur Centraal Museum Utrecht

- Ella Vogelaar, lid algemeen bestuur VNO-NCW en commissaris van diverse bedrijven

- Aad Veenman, president-directeur NS

bron:SZW