Dinsdagochtend werden in diverse woningen in Amsterdam en Diemen vijf verdachten (drie mannen en twee vrouwen) gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij het produceren van met name LSD. Eà©n van de vrouwen is inmiddels heengezonden. De overige verdachten zullen morgen voor de officier van justitie worden geleid.

Bij de huiszoekingen werden chemicaliën, documentatie en drie vuurwapens in beslag genomen. Het onderzoek startte na het aantreffen van een gedeeltelijk ontmanteld LSD-laboratorium in de Tolstraat op woensdag 13 april. Tijdens de ontmanteling in de Tolstraat en de nu onderzochte panden werd een centrale rol vervuld door het LFO (Landelijk Facilitair Ontmantelingsteam) van het KLPD. Het productieproces van LSD is vele honderden malen gevaarlijker dan dat van XTC.

Onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam werd een uitgebreid technisch en tactisch onderzoek ingesteld. Het onderzoek werd uitgevoerd door rechercheurs van het Bureau Milieu Criminaliteit van de Dienst Centrale Recherche. Het team kreeg zicht op drie mannen en twee vrouwen die als verdachten konden worden aangemerkt. Afgelopen dinsdag werd tot de aanhoudingen overgaan. De verdachten, afkomstig uit Nederland en de Verenigde Staten van Amerika, zijn in verzekering gesteld. Bij à©à©n van de onderzoeken troffen de rechercheurs de rest van het LSD-laboratorium aan dat waarschijnlijk behoorde bij de installatie uit de Tolstraat.

Tijdens het onderzoek dat al op woensdag 13 april plaatsvond in de Tolstraat werden diverse chemicaliën, een hoeveelheid vloeibare LSD (genoeg voor de productie van vele tienduizenden trips), 3,5 kilogram hennep, stempels die gebruikt worden bij de productie van XTC en genoeg materiaal om nog eens 10 miljoen LSD-trips te vervaardigen, aangetroffen en in beslag genomen. Het betreft hier vermoedelijk de grootste productieplaats die ooit in Europa is aangetroffen. De gevonden LSD heeft een straatwaarde van circa 50 miljoen euro.

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular