Minister Hoogervorst (VWS) laat de noodvoorraad virusremmers tegen de verspreiding van een grote griepepidemie, uitbreiden tot vijf miljoen kuren. Hij volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad.

Met de voorraad van vijf miljoen kuren hoopt de overheid de gevolgen van een eventuele wereldwijde griepepidemie in Nederland het hoofd te kunnen bieden. Op voorstel van minister Hoogervorst heeft de ministerraad extra geld uitgetrokken om de voorraad op peil te brengen.

In februari 2005 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over de aanpak van een uitbraak van een nieuw type griepvirus. Onderdeel van het advies was het voorstel om de voorraad virusremmers uit te breiden tot vijf miljoen. Nederland beschikt nu over een voorraad van 225.000 kuren antivirale middelen tegen griep.

Een wereldwijde griepepidemie (pandemie) ontstaat een paar keer per eeuw. Deskundigen verwachten dat ook in de komende jaren zo'n grieppandemie kan uitbreken.

Het probleem bij de aanpak van een grieppandemie is dat het enige tijd duurt voordat een nieuw beschermend vaccin is ontwikkeld. Tot die tijd zijn andere maatregelen noodzakelijk, waaronder het gebruik van virusremmers.

bron: ministerie VWS