De jeugdcoà¶rdinator en de schoolagent van de politie zijn vorige week gestart met een onderzoek naar de afpersing van enkele leerlingen op Scholengemeenschap Nieuwediep aan de Molukkenstraat.  Er zijn inmiddels vijf verdachten uit Den Helder aangehouden in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. 

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van signalen van de leiding van de Scholengemeenschap. Dit resulteerde in twee aangiftes van jongens van wie gedurende de maanden maart, april en mei kleine geldbedragen afhandig waren gemaakt. Ze moesten onder bedreiging van geweld of toepassing van licht geweld bedragen tussen de tien eurocent en 5 euro afgeven.

De verdachten zijn vorige week maandag 30 mei 2005 aangehouden en vervolgens zijn er op woensdag 1 juni 2005 drie van hen geleid voor de officier van justitie in Alkmaar. Hun inbewaringstelling is geschorst op voorwaarde dat zij zich niet aan nieuwe strafbare feiten schuldig maken.

De politie houdt er rekening mee dat afpersingen ook op andere scholengemeenschappen voorkomen en roept slachtoffers en of getuigen op om zich te melden via de politieservicelijn: 0900-8844. Het onderzoek wordt dan ook voortgezet.

De Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs Den Helder en Omstreken (SAVO) heeft de verdachte leerlingen geschorst en beraadt zich op interne maatregelen om dergelijke misdrijven in de toekomst tegen te gaan.
 
bron:Politie Noord Holland Noord