De Bovenregionale Recherche heeft op woensdag 27 september en woensdag 4 oktober in Den Haag in totaal vier mannen en een vrouw uit deze stad aangehouden. Zij worden verdacht van kluiskraken in het hele land en het deelnemen aan een criminele organisatie. De buit wordt geschat op ruim € 100.000,-.

Vrijdag zijn een 32-jarige man en een 34-jarige vrouw aangehouden. Naast de aanhoudingen vonden twee doorzoekingen plaats; in een woning in Den Haag en een caravan in het Brabantse Molenschot.

Een 31-jarige, een 34-jarige en een 30- jarige man zijn woensdag 27 september aangehouden. Doorzoekingen vonden plaats in vier woningen van de verdachten in Den Haag, Rijswijk en Wassenaar. Daar werd onder andere gereedschap, verdovende middelen, een dummy pistool (voor afdreiging geschikt) en mogelijk van diefstal afkomstige goederen aangetroffen.

Op dit moment heeft de Bovenregionale Recherche meer dan 60 zaken in behandeling (april 2005 – heden). Uit onderzoek moet blijken in hoeverre de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn.

In het najaar van 2005 vonden de kluiskraken voornamelijk plaats in het Noorden en Oosten van het land. Het gaat hierbij om plaatsen zoals Delden, Lochem, Gieten, Udel, Beilen, Siddeburen, Ossenzijl en Paasloo. Verder wordt er onderzoek gedaan naar vergelijkbare kluiskraken gepleegd in onder andere Harskamp, Den Haag, Helden, Oegstgeest, St. Nicolaasga, Drachten, Steenwijk, Ruurlo, Renesse en Ulicoten. De laatste tijd was de groep actief in België.

De Bovenregionale Recherche startte in mei 2006 met dit onderzoek, naar aanleiding van informatie uit een politieonderzoek van de regio Twente. Daaruit kwam naar voren dat de aangehouden verdachten zich vermoedelijk op grote schaal schuldig maakten aan inbraken bij recreatieparken en horecagelegenheden. Kluizen werden daarbij ontvreemd of opengebroken. De schade die bij de inbraken werd aangericht is aanzienlijk. Ook vermoedt de Bovenregionale Recherche dat de aangehouden verdachten samen een criminele organisatie vormen.

De vandaag aangehouden mannelijke verdachte wordt vrijdag 6 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. De op 27 september aangehouden verdachten zijn vrijdag 29 september voorgeleid aan de rechter-commissaris, die voor hen de bewaring voor veertien dagen heeft bevolen. Het onderzoek staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle-Lelystad.

bron:OM