Lelystad De vijfde editie van de Nationale Sloepenshow, onderdeel van het jaarlijkse Hydron Waterfestival, lijkt uit te groeien tot de grootste natte show op dit gebied in West-europa. Nu hebben ze daar in Lelystad wel zo n beetje alles mee om van deze show en succes te maken: een zeer geschikte haven met volop groeimogelijkheden, centraal gelegen in Nederland en goed bereikbaar door de lucht, over het water en over de weg.

Tel daarbij op de aanwezigheid van publiekstrekkers als de Bataviawerf, Bataviastad Outletshopping en het nieuwe NieuwLand Erfgoedcentrum à©n een club van enthousiaste organisatoren die zelf helemaal gek zijn van bootjes. De werven hebben de show inmiddels helemaal ontdekt: meer dan zestig nemen er deel met circa 120 sloepen, zowel in het water als op de wal. Er lijkt zich in Lelystad een nieuwe Hiswa te ontwikkelen.

Er komen inmiddels veel goede nautische zaken in en uit Lelystad: ABN-AMRO liet er zijn twee wedstrijdboten voor de Volvo Ocean maken, Roy Heiner heeft er zijn zeilschool gevestigd, de Hanzestad Compagnie vond er met zijn traditionele zeilschepen een thuishaven à©n de stad telt 5 jachthavens met in totaal meer dan 3000 ligplaatsen. Niet verwonderlijk dus dat in zo n ambiance een Nationale Sloepenshow tot volle ontwikkeling kan komen. Begonnen in 2000 met circa 20 sloepen is de Nationale Sloepenshow inmiddels uitgegroeid tot de grootste in zijn soort. Voor het eerst dit jaar met internationale deelnemers. Meer dan 60 werven tonen er samen meer dan 120 sloepen. 'Afgaande op de aanmeldingen hadden het er meer kunnen zijn', zegt Henk Nooter, een van de organisatoren: 'We hadden al een idee dat het dit jaar flink drukker zou worden dan vorig jaar. Dus hadden we al een vierde steiger in de bestelling. Dat vonden we al heel spannend want om die vol te krijgen moesten we 30% groeien. Maar ook die steiger was in no-time uitverkocht. Daarna zijn we naar de wal uitgeweken zodat er inmiddels ook op de Oostvaardersdijk een flink aantal sloepen staat geëxposeerd. Ik denk dat we er volgend jaar wel een vijfde steiger bij hebben.'

Behalve werven vinden ook steeds meer watersportbedrijven hun weg naar de Nationale Sloepenshow, aldus Henk Nooter: 'Voor het publiek is het prachtig dat wij een zo goed als volledig overzicht bieden van in Nederland verkrijgbare sloepen. Maar die aanvulling met detailhandel in de watersportbranche is zeker ook voor het publiek zeer aantrekkelijk. Kleding, apparatuur, kaarten, touwen en lijnen, het is er allemaal.'

Gevraagd naar de sterke kanten van de Nationale Sloepenshow is Nooter heel stellig: 'De sfeer, zowel voor de deelnemers als de bezoekers. Zeker geldt voor de bezoeker ook dat hij een volledig overzicht krijgt aangeboden. Hij kan in zijn zoektocht naar de juiste sloep met een bezoek aan Lelystad volstaan: alles wat er toe doet is er.' Maar er zijn meer argumenten. 'Natuurlijk, voor de deelnemers zijn de kosten van deelname relatief laag en de bezoekers hebben gratis toegang. Zoals ze ook hun auto vlakbij en ook gratis kunnen parkeren. Maar als je de mensen vraagt naar hun beleving, en dat hebben wij gedaan, roemen ze vooral de relaxte sfeer en de goede bereikbaarheid van de Nationale Sloepenshow. Omdat de show deel uitmaakt van het Hydron Waterfestival, met daarin voor het eerst opgenomen het Classic FM Bataviaconcert, is er veel te doen. Je komt dan ook beslist niet allà©à©n voor de Nationale Sloepenshow naar de Bataviahaven. Veel mensen combineren hun bezoek met een tocht op een van de zeilende driemasters, winkelen in Bataviastad of een bezoek aan de Bataviawerf of het NieuwLand Erfgoedcentrum. Allemaal binnen loopafstand overigens', aldus een enthousiaste Henk Nooter.

De Nationale Sloepenshow is op zaterdag 25 juni geopend van 10.00 tot 20.00 uur en op zondag 26 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Zowel toegang als parkeren zijn gratis. Voor meer informatie: www.waterfestival.nl.

bron:Waterfestival Lelystad