Nederlandse burgers hoeven vooraf geen visum meer te regelen  voor een bezoek aan Indonesië dat korter dan dertig dagen duurt. De Indonesische overheid heeft de visumplicht per direct versoepeld. Door de regeling wordt zakendoen met Indonesië eenvoudiger. Nederlandse paspoorthouders krijgen voortaan bij aankomst in Indonesië een zogeheten visa on arrival (VOA). Dit is bij aankomst geldig voor maximaal 7 of maximaal 30 dagen. De kosten bedragen 10 dollar voor een 7-daags en 25 dollar voor een 30-daags visum. Voor een verblijf dat langer dan dertig dagen duurt, moet nog wel vooraf een visum worden aangevraagd bij de Indonesische ambassade.

Minder rompslomp
Volgens minister Brinkhorst, die nog tot en met 3 juni 2006 met een handelsmissie in Indonesië is, is de versoepeling van de regeling een ‘belangrijke stap voor ondernemers. Zakendoen met Indonesië is zo een stuk eenvoudiger. Het kost veel minder rompslomp.’
Contracten
De afgelopen dagen hebben Nederlandse bedrijven al contracten afgesloten met Indonesische partners. Zo gaat een onderneming helpen bij het verminderen van de luchtvervuiling door taxi’s en bussen. Verder wordt op 3 juni 2006 een zogenoemd PSOM-project geopend. PSOM (Programma Samenwerking Opkomende Markten) biedt financiële ondersteuning aan ondernemers met investeringsplannen in opkomende markten, zoals Indonesië. Het programma ondersteunt  investeringen van Nederlandse bedrijven die gaan samenwerken met een lokaal bedrijf. Het gaat om een pilot-project voor de productie van flexibele buizen voor de waterinfrastructuur, die bestendigd zijn tegen aardschokken.   Brinkhorst en de Nederlandse bedrijven zijn nog tot en met zaterdag in Indonesië. Op de laatste dag van de missie wordt onder andere een bezoek gebracht aan een fabriek van Philips Lightning.
bron:RVD