Dafra Pharma, een familiebedrijf uit Turnhout (België), zegt een geneesmiddel te hebben ontworpen dat malaria binnen à©à©n dag geneest, en dat maar à©à©n euro per kuur hoeft te kosten. Het middel wordt volgend jaar geïntroduceerd op de Afrikaanse markt.

Het gaat om een combinatietherapie, samengesteld uit het klassieke antimalariamiddel sulfamethoxypyrazine/pyrimethamine en artesunaat, een derivaat van artemisinine. Die laatste stof komt weer uit Artemisia annua, een geneeskrachtige plant uit China. De laatste jaren worden dergelijke combinaties aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie om de duur van de behandeling te bekorten en zo de kans te verkleinen dat de malariaparasiet er resistent tegen wordt.

Het verschil tussen het nieuwe medicijn van Dafra en de bestaande combinatietherapieën is dat de patiënt nog maar drie pillen hoeft in te nemen, verspreid over 24 uur. Eerder was dat 24 pillen in drie dagen. Dat maakte de kans wel heel groot dat patiënten de kuur niet afmaakten. Bovendien was de behandeling niet altijd effectief.

Dafra heeft twee jaar aan de pillen gewerkt. Ze zijn onder meer getest in Abidjan (Ivoorkust) en in de Democratische Republiek Congo. De testpersonen bleken niet alleen na à©à©n dag genezen te zijn, maar ze bleken ook na 28 dagen (langer duren die studies niet) nog geen malariaparasieten in het bloed te hebben.

bron:Dafra