Bij een uitslaande brand is zaterdag 1 oktober 2005 een vleugel van een voormalige chocoladefabriek aan de Eikenlaan in Alphen aan den Rijn afgebrand. Het pand stond leeg, er was op het moment van de brand ook niemand in aanwezig.

De brand werd gemeld om 16.54 uur, om 19.20 uur gaf de brandweer het sein brand meester. De brand is volgens de brandweer ontstaan op de eerste verdieping. De rook die vrijkwam, trok naar de naastgelegen wijk.
Vanwege die sterke rookontwikkeling en omdat het nog onduidelijk was of er asbest vrijkwam, gaf de politie omwonenden de waarschuwing ramen en deuren dicht te houden. Daarbij werden geluidswagens ingezet.
En er werd daarom een deel van de omgeving afgezet. Dat was tevens nodig om de brandweer zijn werk te kunnen laten doen, die water uit de Rijnhaven pompte.

Geen asbest
De brandweer heeft metingen verricht in de omgeving van het brandende gebouw om te onderzoeken of er sprake was van asbestdeeltjes in de lucht. Er werd geen asbest in de lucht aangetroffen.
De brandweer van Alphen aan den Rijn zette bij de bluswerkzaamheden 4 tankspuitwagens, 3
ladderwagens en 2 watertransporteenheden in. Er werd assistentie verleend door korpsen uit omliggende gemeenten. Aan het begin van de avond heeft een politiehelikopter vanuit de lucht een warmtescan gemaakt om te onderzoeken of er nog brandhaarden in het gebouw aanwezig waren.
?
Onderzoek
De politie doet nader onderzoek naar de oorzaak van de brand. De politie vermoedt dat het gaat om brandstichting, omdat het een leegstaand pand betreft waarin alle bedrading en andere mogelijke bronnen waardoor brand kan ontstaan, niet meer aanwezig waren of afgesloten waren.

bron:Politie Hollands Midden