Het ziekenhuis op Bonaire kan weer patiënten behandelen. Vandaag stuurt het Medisch Centrum Haaglanden een voorraad noodzakelijke spullen, zoals verband, naalden, handschoenen en katheters, naar Bonaire. Ook een aantal infuuspompen en voedingspompen gaat mee op de KLM-vlucht die naar verwachting tegen 16:00 uur vanmiddag op Flamingo Airport zal landen. Eerder vanmogen vertrok de vlucht van Schiphol.

Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties zei deze levering maandag toe in een overleg met de Tweede Kamer. Deze eenmalige actie wordt gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de bevolking van Bonaire te helpen in deze acute situatie.

Het kabinet vindt het onbestaanbaar dat in het Koninkrijk der Nederlanden een ziekenhuis in zulke acute nood verkeert. Minister Pechtold zei maandag al in de Tweede Kamer dat hij niet meer vanuit Nederland op incidenten in wil spelen. Het is nu aan de Antilliaanse overheid om ervoor te zorgen dat dergelijke crisissituaties zich in de toekomst - ook op de andere eilanden - niet meer voordoen. Dit betekent dat de Antilliaanse regering en de verschillende eilandgebieden er werk van moeten maken om een aantal structurele problemen binnen het zorgstelsel op te lossen.

bron:BZK