De negen beste piloten ter wereld maken tijdens de Red Bull Air Race op 12 juni in Rotterdam gebruik van een speciaal aangelegd vliegveld in de Maas. In de wijk Katendrecht, slechts een paar honderd meter van de Erasmusbrug en dus midden in de stad, ligt een braakliggend stuk grond dat speciaal voor de Air Race wordt ingericht als tijdelijk vliegveld. De piloten starten hun race vanaf die airstrip en landen er na hun race weer. Dit eenmalige vliegveld à¨n de Erasmusbrug die fungeert als start- en finishlijn, vormen een unicum voor Nederland.

De Red Bull Air Race is een adembenemende race in de lucht, een unieke uitdaging voor de piloten en een fascinerend schouwspel voor de toeschouwers. De 9 beste piloten ter wereld, waaronder Nederlander Frank Versteegh, leggen een parcours af tussen opblaasbare obstakels terwijl ze verplichte acrobatische figuren vliegen. De klokt tikt ondertussen genadeloos door. De piloot die het parcours het snelst aflegt en daarbij het minst aantal strafpunten krijgt, wint. Na zeven races is een totale prijzenpot van 500.000 dollar te verdelen. Wie mag zich straks Wereldkampioen Air Racen noemen?

Air Racen als nieuwe Formule 1
Na de opening van de Red Bull Air Race World Series op 8 april jl. in Abu Dhabi (VAE), spraken kenners van de nieuwe Formule 1. De piloten bereiken snelheden van 450 km/u, voeren manoeuvres uit met namen als loopings, cuban eights en knife edges en krijgen hiermee krachten tot wel 10G (tien keer het lichaamsgewicht) te verwerken. Naar verwachting honderdduizenden toeschouwers zullen getuige zijn van dit spektakel.

Programma 12 juni
14.00 uur Start voorprogramma, uitleg Red Bull Air Race
15.00 uur Start Red Bull Air Race
16.00 uur Prijsuitreiking
17.00 uur Red Bull Air Race op SBS6

Tour stops Red Bull Air Race World Series
Rotterdam is à©à©n van de zeven locaties ter wereld waar de Red Bull Air Race in 2005 plaats vindt. De eerste Race was op 8 april te zien in Abu Dhabi (VAE). Landen die nog volgen zijn Oostenrijk (Zeltweg), Ierland (Rock of Cashel), Verenigd Koninkrijk (Longleat), Hongarije (Budapest) en de Verenigde Staten (San Francisco).

bron:Red Bull