Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties (VN) bracht vandaag een bezoek aan minister-president Balkenende. Zij spraken onder meer over de hervorming van de VN en de situatie in Afghanistan. Tijdens een persconferentie zei minister-president Balkenende dat hij Kofi Annan 'bewonderde voor het werk dat hij doet'. Annan sprak zijn waardering uit voor de krachtige steun vanuit Nederland voor de Verenigde Naties, in het bijzonder het hervormingsproces.

Afghanistan
Annan is op doorreis naar Londen, waar de internationale gemeenschap deze week een conferentie over Afghanistan houdt. Over de ontwikkelingen in Afghanistan zei Annan: 'Het land wordt niet meer gedomineerd door terroristen. Er worden kleine stappen gezet naar democratie. Het is tijd voor wederopbouw en herstel.'

Wederopbouw van Afghanistan is volgens Annan niet mogelijk zonder veiligheid. De internationale inspanningen zijn daarbij essentieel. Daarvoor is ook de inzet van troepen nodig. Niemand kan zich een instabiel Afghanistan veroorloven, aldus Annan.
Hij hoopt dan ook dat Nederland 'de juiste beslissing zal nemen'. Annan verwacht dat zonder de Nederlandse deelname 'problemen zullen ontstaan'. De missie wordt dan 'niet zo succesvol als we zouden willen', zei Annan. Op 2 februari debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse deelname aan de stabilisatiemacht in Afghanistan.
Human Rights Council
Tijdens het bezoek spraken Balkenende en Annan ook over de hervormingen binnen de VN. Binnenkort gaat de Human Rights Council van start, een raad binnen de VN die zich bezighoudt met mensenrechten. Dit is volgens Annan een van de essentiële onderdelen van de hervorming.
Balkenende en Annan spraken ook over de verkiezingen in de Palestijnse gebieden en de nucleaire ontwikkelingen in Iran.
Bron: RVD