Een meerderheid van de consumenten (58%) is bereid om meer te betalen voor haar stukje vlees als zij weet dat het dier een beter leven heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van Netpanel onder ruim 600 respondenten, in opdracht van het Voedingscentrum. Het prijsverschil tussen diervriendelijk scharrelvlees en biologisch vlees en het reguliere vlees dat bij de supermarkt of kiloknaller wordt verkocht, is bijzonder groot. Diervriendelijk vlees is bijna twee keer zo duur als regulier geproduceerd vlees. Consumenten weten niet hoe dat grote prijsverschil tot stand komt. Het Voedingscentrum wil met de voorlichtingscampagne ‘Van varken tot karbonade’ inzicht geven in de herkomst en productie van ons eten. Doel is de consument te stimuleren na te denken over de verschillende keuzes die mogelijk zijn bij vlees (regulier, scharrel en biologisch).

Op 18 april ging de voorlichtingscampagne ‘Van varken tot karbonade’ van start. Met behulp van objectieve, toegankelijke informatie op deze website kunnen mensen bepalen wat zij belangrijk vinden bij vlees en dierenwelzijn, om vervolgens een bewuste keuze te maken. De campagne wordt onder de aandacht gebracht met een tv-spot over de keten van varkensvlees. Daarnaast worden jongeren met een lespakket en het tijdschrift Voer! gestimuleerd en geprikkeld om bewuster te kijken naar hun voedsel.
Consumentenonderzoek
Van de ondervraagde consumenten wil 41% niet meer dan 10% extra betalen voor zijn diervriendelijke karbonaadje. Slechts 4% van de ondervraagde consumenten is bereid om meer dan 25% extra te betalen. Een steekproef in diverse supermarkten en slagerijen leverde de volgende gegevens op. Een scharrel schouderkarbonade kost € 11,50 per kilo bij de scharrelslager, terwijl het minder diervriendelijk geproduceerde schouderkarbonaadje bij de  supermarkt over de toonbank gaat voor prijzen tussen de € 6 en € 7 per kilo. In de supermarkt kost een kilo biologische schouderkarbonade zo’n € 12. Bij een biologische slager kost deze € 11 per kilo. Overigens zijn scharrelvlees en biologisch vlees maar beperkt verkrijgbaar in de supermarkt.
bron:Voedingscentrum