Onder 17 heeft de tweede wedstrijd op het FIFA WK voor spelers tot 17 jaar verloren. In het Miguel Grau stadion in Piura won Brazilë met 1-2 van de Nederlandse equipe. Alle drie de doelpunten waren van Braziliaanse makelij. 'We hadden het moeilijk', onderkende ook KNVB-coach Ruud Kaiser.

'Brazilië had meer kracht en ook meer kracht in de persoonlijke duels.' De andere wedstrijd in Poule D tussen Qatar en Gambia werd met 1-3 door Gambia gewonnen, waardoor de strijd om de kwartfinaleplaatsen spannend wordt.

Voorafgaand aan de wedstrijd kreeg Onder 17 al een fikse tegenvaller te verwerken. Marvin Emnes (Sparta) had buikloop gekregen waardoor de Nederlandse topscorer -en man in vorm- niet aan de wedstrijd kon beginnen. 'Daardoor kwamen we in de problemen. Hij stond al op het wedstrijdformulier', baalde Kaiser. In plaats van Emnes moest daarom halsoverkop Mitchell Schet (Feyenoord) zich opmaken voor zijn start in de basiself.

Na ruim een uur spelen (en de nodige pillen om de buikloop te stoppen) kon Kaiser Emnes via een invalbeurt voor de tegenvallende Schet alsnog laten spelen. Direct kwam er meer gevaar van Onder 17. Met als hoogtepunt een enorme kans voor Emnes die via een pass van Jeffrey Sarpong (Ajax) zijn waarde een kwartier voor tijd gelijk kon laten zien. De bal werd echter gepareerd en ook in de nastoot kon Vurnon Anita (Ajax) niet scoren. Even daarvoor schoot John Goossens, die eerder sterk speelde tegen Qatar, een bal op de lat.

Krachtsverschil

Zeker in het eerste kwartier stond Onder 17 onder grote druk. 'Het was een chaos, we werden aan alle kanten voorbij gelopen', aldus Kaiser. Brazilië kreeg direct een aantal kansen, waarvan de Braziliaan Igor er in de achtste minuut via een vrije trap een raak schoot: 0-1. Zijn 3-4-3 opstelling wijzigde de KNVB-coach dan ook na twintig minuten. 'Ik heb het toen omgezet in 4-3-3 met doortrekkende vleugelverdedigers.'

Die omzetting ging ten koste van Jordy Buijs (Feyenoord). Hij werd gewisseld voor Tom Hiariej (FC Groningen) en PSV-er Dirk Marcellis schoof naar het centrum van defensie. De debuterende Erik Pieters (FC Utrecht) bleef staan. Onder 17 kwam daardoor wat onder de Braziliaanse druk uit en kreeg kansen. Na een krap halfuur spelen kwam Onder 17 op gelijke hoogte. Goossens ging met de bal aan de haal richting het Braziliaanse doel. Zelf hoefde hij niet te scoren, want dat deed verdediger Sidnei met een lob over zijn eigen keeper al voor hem: 1-1.

Na rust was Brazilië opnieuw sterker. Ruud Vormer (AZ) haalde een bal van de lijn en ook doelman Tim Krul (Newcastle United) hield Onder 17 met een aantal knappe reddingen lang in de race. Maar in de zestigste minuut had zelfs de goed keepende Krul geen antwoord op de inzet van Ramon die in de verre hoek belandde: 1-2. Ver in blessuretijd kreeg Vormer voor Onder 17 de laatste kans op de gelijkmaker, maar zijn vrije trap belandde in de handen van keeper Felipe.

Laatste groepsduel beslissend

Eerder op de dag won met 1-3 van Qatar. Het team van Qatar is daardoor (met nul punten) uitgeschakeld. Des te spannender is het om de bovenste plaatsen. Nummer à©à©n en twee gaan door naar de volgende ronde. Gambia leidt na twee duels met de volle zes punten, Brazilië (doelsaldo -1) en Onder 17 (doelsaldo +1) volgen met beiden met drie punten. De laatste groepswedstrijd wordt daarom allesbeslissend voor de Nederlandse equipe. In de nacht van vrijdag 23 september op zaterdag 24 september speelt Onder 17 om 1.15 (Nederlandse tijd) in Lima tegen Gambia.

bron:KNVB