De F-16s van de Vliegbasis Volkel vliegen vanaf 5 september a.s. tot en met 25 april 2006 zowel op maandag- als op dinsdagavond hun oefeningen bij duisternis. Zodra het donker wordt, stijgen ze op, om ongeveer een uur later weer te landen. Afhankelijk van het tijdstip van zonsondergang en het verloop van het trainingsprogramma vertrekt in de loop van de avond mogelijk nog een tweede groep vliegtuigen.

Op de dagen van het avondvliegen begint het programma rond 10.45 uur en duurt tot ongeveer 22.45 uur. Het avondvliegen is noodzakelijk omdat het jaarlijkse oefenprogramma van de vliegers ook training bij duisternis omvat.

De opzet van het vliegprogramma 2005/2006 is anders dan het afgelopen jaar. Toen was het totaal aan avonden beduidend minder, maar werd er wel veel intensiever gevlogen. Evaluatie van het vorige seizoen heeft geleid tot het besluit om grotendeels terug te gaan naar het concept van twee in plaats van vier avonden per week. Daaruit vloeit voort dat het avondvliegen over een langere periode wordt uitgesmeerd.

In het programma 2005/2006 zijn wel vijf weken met vier vliegavonden opgenomen! Dit zijn dà© weken waarin de condities om met speciale nachtzichtapparatuur bij duisternis te oefenen het best zijn. Rond de feestdagen en carnaval wordt 's avonds niet gevlogen.
 
bron:MinDef