Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, Nasdaq: CRXL) heeft vandaag nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt van zijn Ebolavaccin. Het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met het Vaccine Research Center (VRC) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) en het US Army Research Institute for Infectious Diseases (USAMRIID), bevestigt de resultaten van eerder onderzoek. Eà©n enkele injectie van het vaccin met een dosis die veilig wordt geacht voor mensen biedt volledige bescherming in diermodellen tegen een dodelijke dosis van het Ebolavirus. Deze nieuwe resultaten, die gebruik maken van Crucell's vaccin- en productietechnologie PER.C6®, tonen bescherming aan bij lagere dosering dan tot op heden werd gerapporteerd.

De onderzoeksresultaten zijn gisteren gepresenteerd door Dr. Nancy Sullivan, hoofd van de afdeling Biodefense Research van het VRC, tijdens een bijeenkomst van het USAMRIID in Fort Detrick, Maryland in de V.S.

"Dat we deze ingewikkelde serie onderzoeksprogramma's voor een Ebolavaccin in korte tijd hebben kunnen afronden, toont aan hoe waardevol en effectief publiek-private partnerships als die tussen Crucell en het VRC in de praktijk kunnen zijn, zei Dr. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van Crucell. "In deze studie combineerden wij de kennis van het VRC van Ebola, de mogelijkheden die het USAMRIID heeft dierstudies te doen en de vaccintechnologie van Crucell. Deze samenwerking biedt goede vooruitzichten om in de toekomst snel te kunnen reageren op onverwachte uitbraken van infectieziekten, zoals op dit moment met de Marburg-crisis."

Crucell verkreeg onlangs een exclusieve licentie op bepaalde octrooien van de NIH om recombinante vaccins tegen Ebola te ontwikkelen en commercialiseren.

Het Ebolavirus is een van de weinige virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken, een ernstig, vaak dodelijk ziektebeeld bij de mens dat wordt gekenmerkt door hoge koorts en zware inwendige bloedingen. Andere vormen van hemorragische koorts zijn onder meer Marburg- en Lassakoorts. Ebola is een van de meest dodelijke virusziekten, met een sterftepercentage van 50% tot 80%. Ebola komt geregeld voor in tropisch Afrika, waar het zowel mensen als mensapen treft. Sinds het Ebolavirus voor het eerst werd geïsoleerd, zijn er ongeveer 2000 ziektevallen gemeld, met in ongeveer 1220 gevallen de dood tot gevolg. Vanwege het grote sterftepercentage en het ontbreken van enig vaccin of therapie staat het Ebolavirus op de "A"-lijst van "bioterror agents" van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC), het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) en het Amerikaanse ministerie van Defensie, samen met pokken en anthrax.

Crucell heeft een Cooperative Research and Development Agreement (CRADA) met het Vaccine Research Center (VRC) van de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voor het gezamenlijk ontwikkelen, testen en produceren van een Ebolavaccin. Deze overeenkomst biedt Crucell een optie om het te ontwikkelen Ebolavaccin wereldwijd te commercialiseren. In augustus 2002 werd de overeenkomst uitgebreid met vaccins tegen Marburg en Lassa infecties. In maart van dit jaar kreeg Crucell een exclusieve licentie op bepaalde octrooien van de NIH om vaccins tegen Ebola te ontwikkelen en commercialiseren. In april 2005 heeft Crucell een contract ter waarde van USD 21,4 miljoen gesloten met de NIH voor het produceren van Ebolavaccins

bron:Crucell

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular