De Kandy Perahera is à©à©n van de grootste en meest spectaculaire boeddhistische festivals, die jaarlijks wordt gehouden. Dit jaar zullen meer dan 100 olifanten uitgedost in kleurrijke feesttooi duizenden boeddhisten gedurende 10 dagen voorgaan in de festiviteiten.

Het festival wordt in de oude hoofdstad Kandy in de heuvels van Sri Lanka gehouden, ter ere van de heilige tand van Boeddha. Deze wordt bewaard in een eeuwenoude tempel in de stad. Tempelmonniken, Kandy-dansers, vuurspuwers, musici en toortsdragers volgen de olifanten door de straten in spectaculaire optochten.

Naar verwachting zullen vele duizenden Srilankanen en een groeiend aantal buitenlandse bezoekers dit jaar de Perahera bijwonen. Zij zullen zich vanaf 10 augustus langs de straten opstellen tijdens een groot aantal optochten overdag en ´s nachts. De spectaculaire finale van de middeleeuwse processie vormt het hoogtepunt op 20 augustus.

De Kandy Perahera, die ook wel Esala Perahera wordt genoemd naar de maanmaand waarin het festival wordt gehouden, wordt wereldwijd gezien als het meest spectaculaire Boeddhistische festival. De uitgebreide voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren.

"Vanwege de grote pracht en praal en religieuze betekenis roept dit festival verrassende emoties op bij zowel deelnemers als toeschouwers," zegt Udaya Nanayakkara, voorzitter van de Sri Lanka Tourist Board (SLTB). "Ik kan onmogelijk de impact van 100 feestelijk getooide olifanten gevolgd door duizenden artiesten, drummers, dansers en muzikanten beschrijven. Het is een sensationeel gezicht en een unieke ervaring voor bezoekers van ons land."

Het hoogtepunt van de nachtelijke processie is de kleurig uitgedoste "Maligawa Tusker", de grootste olifant in de processie, die de Perahera Karanduwa mag dragen. Dit is een replica van het kistje dat de heilige tand bevat en in de 4e eeuw na Christus in de tempel werd geplaatst. 

De heilige tand zelf wordt veilig bewaard in zeven kisten in het binnenste heiligdom van de Dalada Maligawa - de Tempel van de Tand - in Kandy. De oorspronkelijke reliekschrijn wordt nooit uit de tempel gehaald.

De overtocht van de heilige tand naar Sri Lanka is een fascinerend verhaal. Na de crematie van Boeddha werd zijn as verdeeld en toevertrouwd aan plaatselijke heersers, die ze in heel noord India in tempels bewaarden. Na acht eeuwen in India werd de tand van Boeddha naar Sri Lanka gebracht, verborgen in het weelderige kapsel van de dochter van een Indiase prins.

Bron: USP PR & Communication