De twee hoogste bazen van Radio Vaticana zijn gisteren door een rechtbank in Rome veroordeeld tot tien dagen voorwaardelijke celstraf.

Kardinaal Roberto Tucci en programmadirecteur pater Pasquale Borgomeo van het radiostation zijn schuldig bevonden aan milieuvervuiling. De zendmasten van Radio Vaticana veroorzaakten te veel elektromagnetische straling. Tegen het tweetal was vijftien dagen cel geëist. Beide mannen ontkennen de beschuldigingen en hun advocaten hebben gezegd tegen het vonnis in beroep te gaan.

Radio Vaticana zendt haar programma's uit via zendmasten die staan opgesteld in Santa Maria di Galeria, een plaatsje even buiten Rome. Onderzoek in 2001 wees uit dat de straling boven de norm was, waarna het Vaticaan maatregelen nam. Gevolg van de straling zou een stijging in het aantal leukemiegevallen onder de inwoners van het plaatsje zijn. Radio Vaticana zegt de internationale stralingsnormen niet te overschrijden en heeft de uitkomsten van het rapport waarin de straling wordt aangewezen als de mogelijke oorzaak van het verhoogde aantal kankerpatiënten van de hand gewezen.

In een eerder proces in 2002 had een gerechtshof zich onbevoegd verklaard, omdat de zenders op een stuk grond staan dat eigendom is van het Vaticaan. De directie van Radio Vaticana zou onschendbaar zijn vanwege het Verdrag van Lateranen van 1929, waarin het Vaticaan wordt erkend als een soevereine staat. In mei 2003 werd echter bekend dat de verantwoordelijken van Radio Vaticana toch voor een Italiaanse rechtbank zouden moeten verschijnen.

bron:RKK

 

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular