Minister Verdonk heeft het verzoek om versnelde naturalisatie van Feyenoord-voetballer Salomon Kalou afgewezen. PvdA Tweede-Kamerleden Gerdi Verbeet en Klaas de Vries hebben haar gevraagd om uit te leggen waarom ze dit weigerde, en wat de criteria zijn voor naturalisatie van topsporters. 

Kalou, sinds 2003 in het bezit van een verblijfsvergunning, zal bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit in ieder geval geselecteerd worden voor Jong Oranje, en hoogstwaarschijnlijk zelfs voor de nationale selectie. Dit wordt nu geblokkeerd door de weigering van Verdonk.

Een versnelde naturalisatie kan op grond van het artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Op basis hiervan kan van de normaal vijf jaar durende procedure afgeweken worden als het een cultureel of sportief belang dient. Letterlijk wordt hierbij het deelnemen aan internationale sportevenementen genoemd, waarvan het WK voetbal in 2006 er à©à©n is. Kalou zal hier als hij het Nederlanderschap verkrijgt vrijwel zeker aan deelnemen, zo blijkt uit een brief van bondscoach Van Basten.

Met de Kamervragen hopen Verbeet en De Vries meer duidelijkheid te krijgen over de criteria die de minister moet hanteren bij een versnelde naturalisatie. Om dit te bereiken, vragen zij de minister om een overzicht van alle versnelde naturalisaties tot nu, en een verklaring waarom die van Kalou daarvan zou verschillen. Kalou is op het eerste gezicht een schoolvoorbeeld van de uitzondering, genoemd in het wetsartikel. Om te weten of zijn aanvraag onterecht is afgewezen moet een vergelijking worden gemaakt met andere sporters die wà©l in aanmerking kwamen. Verbeet hierover: 'Eerder werden de Indonesische badmintonster Mia Audina en de Keniaanse hardloopster Lornah Kiplagat wà©l snel Nederlander.'

De indieners hopen op meer duidelijkheid in dit individuele geval, maar daarnaast dus ook voor alle uitzonderingsgevallen voor sporters. In de Kamervragen wordt verder gevraagd waarom Verdonk met haar beslissing adviezen van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) en staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in de wind slaat.
 
bron:PvdA